Több ország sorban áll az orosz gázért, de van egy nagyon jelentős vevő
Fotó: Shutterstock

Ide kerülhet az orosz gáz Európa helyett

A véltnél kisebb jelentőségűnek tulajdonította az európai gázeladások visszaesését a Kreml szóvivője. Dmitrij Peszkov szerint más országok is hajlandók ezt az energiát megvásárolni Oroszországtól.


Úgy tűnik, nem aggódik a gázeladásai miatt Oroszország

A Kreml szóvivője szerint nem megvalósíthatatlan az orosz gáz európai exportjának a leállítása hosszú távon. Mint mondta, más vevők képesek ellensúlyozni a kieső nyugati értékesítést.

Európa nem az egyetlen földgázfogyasztó és nem az egyetlen kontinens, amelynek szüksége van földgázra. (…) Vannak olyan régiók, amelyek sokkal gyorsabb ütemben fejlődnek. Ezek kompenzálni tudják az európai (orosz) gáz iránti keresletet

- idézi Dmitrij Peszkovot a Portfolio.

Miután az Európai Unió több tagországa visszafogta vagy leállította az orosz gázimportját, valamint szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben Ukrajna megtámadása miatt, Moszkva is csökkentette az uniós gázexportját műszaki problémákra hivatkozva, valamint arra, hogy sok vásárlója nem hajlandó rubelben fizetni.

Az európai orosz gázpiac bezuhanása leginkább Kínának kedvezett, hiszen idén nagy mennyiségben vásároltak olcsó energiát Oroszországtól. Emiatt Moszkva nagyszabású infrastrukturális beruházást tervez azért, hogy a földgázt Mongólián keresztül egyenesen Kínába tudja szállítani.

Ők is szóba jöhetnek

Mi is írtunk néhány országról, amelyek a jövőben nagyobb igényt tarthatnak az orosz energiahordozókra. A mi listánkon szerepel:

Több ország csökkentheti az Unió orosz gázfüggőségét

Több hír szólt arról, hogy például az Egyesült Államok, Norvégia és Katar is csökkentheti az Európai Unió orosz gázfüggőségét a jövőben. A napokban pedig két állam jelentette be, hogy növeli az EU-ba szállított gáz mennyiségét.

Előbb Izrael közölte, hogy a jövő évtől több földgázt exportálhat az Unióba, amivel az orosz forrásokból kieső energiahordozó 10 százalékát pótolhatja. Továbbá Azerbajdzsán energiaügyi minisztere is arról tájékoztatott, hogy az országa a tavalyinál 30 százalékkal több gázt akar szállítani Európába.

Ne hagyd ki!