Új kényelmi és biztonsági funkciók érkeznek
Fotó: Shutterstock

Új funkciókkal erősít a Google az androidos telókon

Jelentős frissítéseket eszközöl az androidos telefonok beépített böngészőjében a Google. Elsősorban kényelmi és biztonsági funkciókról van szó, amelyek a szakértők szerint sokaknak fel fognak tűnni a mobilozáskor.


Új kényelmi funkciók az androidos böngészőkben

Megoszlanak róla a vélemények, jobb-e az androidos mobilokon az alkalmazásokon belüli böngészők használata annál, mint amikor egy hivatkozásra rányomva átirányítja a felhasználót a telefon az egyébként preferált keresőbe. Azonban a HVG megjegyzi, gyakran nincs választása a mobilozóknak, és részben emiatt az elmúlt években gyakoribbá vált az előbbiek használata.

Jellemzően a Chrome Custom Tabs funkciót használják a fejlesztők az androidos készülékeken az alkalmazásokon belüli hivatkozások megnyitására. Ezt bővíti a Google két hasznos funkcióval. Az újdonságokat fokozatosan teszi elérhetővé, de az élesítésük már elindult.

A TechCrunch számolt be róla, az új fejlesztések egyike a „részleges egyéni lapok” (partial custom tabs) funkció, mellyel beállítható, hogy a megnyíló lap milyen magas legyen. Például, ha csak a képernyő felét tölti ki, a futó alkalmazást sem fogja teljesen kitakarni.

Másik újdonság, hogy a felhasználók ezentúl az alkalmazáson belüli böngészőkben is kitölthetik a felületeket mentett adatokkal (például név, e-mail-cím, jelszó). Ez megkönnyíti például azokat a bejelentkezéseket, amelyek eddig igényelték a keresős felületeket. Tehet ezentúl nem kell emiatt kilépni egy alkalmazásból, és megnyitni a dedikált keresőt, mert az ismeri az elmentett adatainkat.

Nagyobb hangsúlyt helyezhet az adatvédelemre a Google

Emellett az androidos Google Chromba is bekerülhet egy új funkció a jövőben a szigorodó adatvédelmi szempontok miatt. A biztonsági fejlesztés lehetővé teszi a Chrome mobilos felhasználóinak, hogy egy gombnyomással töröljék az elmúlt 15 perc előzményeit. Ez a lehetőség jelenleg a böngésző fejlesztői verziójában nyitott, viszont a szakértői vélemények szerint a hasznossága miatt bevezethetik a felhasználói formájába is, bár kérdéses, hogy mikor.

Azonban egyelőre nem világos, hogy a Chromium Gerritben lévő újdonság pontosan milyen előzményeket töröl: csak a google-ös kereséseket, vagy a fióktevékenységeket is. Egyébként a Google néhány hete előrukkolt egy hasonló funkcióval. Az új opció annak a fejlesztése lehet.

Ne hagyd ki!