A Gyűrűk Urából ismert egy gyűrű, amit Sauron mindenáron meg akar kaparintani
Fotó: Pixabay

A Gyűrűk Ura rendezője olyan üzletet kötött, amire Gandalf is hunyorítana

Sir Peter Jackson a napokban egy több mint 1,5 milliárd dolláros üzletet ütött nyélbe a Pokémon Go és Call of Duty: Mobile fejlesztésében is részt vevő Unity videojáték-szoftvereket gyártó céggel.


Egy stúdió mind felett

AZ Oscar-díjas rendező 1993-ban alapította a Weta Digital nevű, vizuális effektekre szakosodott vállalatot.

A stúdiónak köszönhetjük egyebek között azt, hogy az Avatar-ból ismert Neytiri, a Gyűrűk Ura Gollamja, vagy éppen a Majmok Bolygója rebootjának Cézárja megelevenedett a filmvásznon. Egy technológiailag fejlett, elismert és úttörő vállalatról van szó, amit a látnoki képességű filmrendező azért hozott létre, mert nem álltak rendelkezésre a szükséges eszközök a kívánt eredmények eléréséhez.

Peter Jackson azonban nemrég úgy döntött, hogy eladja a nagy sikerű stúdiót, amire a Unity adta a legjobb ajánlatot.

A megállapodás értelmében a játékfejlesztő 1,6 milliárd dollárért, azaz nagyjából 496 milliárd forintért vásárolta fel a Weta Digital-t.

A Unity és a Weta Digital közösen lehetőséget teremt minden művész számára, hogy felhasználhassák ezeket a hihetetlenül kreatív és hatékony eszközöket, függetlenül attól, hogy melyik iparágban dolgoznak.

-olvasható Sir Peter Jackson közleményben.

Grandiózus célok

A felek úgy egyeztek meg, hogy a stúdiót két részre osztják:

  • a Unity valójában „csak" a cég technológiai eszközeit vásárolta meg, amelyek az eredeti, Weta Digital nevű vállalaton keresztül kerülnek a szoftvergyártóhoz
  • ezzel párhuzamosan megalapították a WetaFX nevű céget, ami függetlenül tovább viszi a stúdió vizuális effektusokra épülő üzletágát

A WetaFX várhatóan a Unity egyik legnagyobb ügyfele lesz a jövőben.

A BBC értesülései szerint a rendező a cég digitális művészeivel együtt Új-Zélandon folytatja tovább munkáját.

Ez valószínűleg nem véletlen, ugyanis a világ egyik legnagyobb és legdrágább produkcióját, a Gyűrűk Ura sorozatot jelenleg is Új-Zélandon forgatják. Erről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk.

A Unity közleményében kifejtette, hogy a Weta exkluzív és kifinomult vizuális eszközeit elérhetővé teszi alkotók és művészek millióinak számára, annak érdekében, hogy közösen alakítsák a metaverzum jövőjét. Mindenesetre a filmeseknek óriási segítséget fog jelenteni, ha a Unity beváltja ígéreteit.

Ne hagyd ki!