Egy Harley-Davidson motoron ül egy bőrkabátos, bőrkesztyűs ember a naplementében, a Harley nem értékesít motorokat az oroszoknak
Fotó: Shutterstock

A Harley-Davidson is beintett az oroszoknak

A 118 éves ikonikus motormárka bejelentette, hivatalosan is felfüggesztette üzleti tevékenységét Oroszországban-írja a Reuters.A Harley-Davidson lépése azt jelenti, hogy a gyártó ideiglenesen nem szállít több motort Oroszországba. A márka egyelőre nem reagált a megkeresésekre, így nem tudni, hogy készül-e további szankciókra, ahogyan azt sem, hogy pontosan mekkora piaca van Oroszországban. Az azonban közismert tény, hogy Vlagyimir Putyin szereti a motorokat, korábban többször is lefotózták, amint egy Harley-Davidsonnal tépi az aszfaltot. 2010-ben egy motoros találkozón is részt vett, amit Ukrajnában tartottak.

A Harley mellett több nyugati cég, köztük a General Motors és a német Daimler Truck Holdin is jelezte, hogy ideiglenesen felfüggeszti tevékenységét Oroszországban.

Vannak tartalékok

Valószínűleg az orosz piacról való átmeneti kivonulás nem fog komolyabb gondokat okozni a márka működésében, ugyanis legutóbbi, negyedik negyedéves pénzügyi eredményei minden várakozást felülmúltak.

A Harley-Davidson, miután kétéves mélypontot értek el az eladásai, 2020-ban teljesen átalakította üzletpolitikáját. Ez nagyjából azt jelenti, hogy olyan, magas árrésű motorkerékpárok értékesítésére kezdett el összpontosítani, mint az amerikai túramotor, a nagyméretű cirkáló és Trike modellek. A gyártó az idősebb, gazdagabb vásárlókat célozta meg ajánlataival, elsősorban az európai és az egyesült államokbeli piacon.

Úgy tűnik, bevált a stratégia, ugyanis 2021 utolsó pénzügyi negyedévében 816 millió dollárnyi bevételt könyvelhetett el a márka szemben az ágazati elemzők 663 millió dolláros előrejelzésével. Az említett három hónapban a Harley kiskereskedelmi forgalma a legnagyobb piacán, azaz az USA-ban 18 855 darabra nőtt.

A nettó eredménye meghaladta a 21,6 millió dollárt, ami nagyjából 7,2 milliárd forintnak felel meg. Ez hatalmas előrelépést jelent az egy évvel korábbi, azonos időszak 96,4 millió dolláros veszteségéhez képest.

Ne hagyd ki!