Az ingatlanpiac és az építőipar nehézségeire javasol megoldásokat a szakszövetség
Fotó: Shutterstock

Így oldaná meg a lakáshitelesek problémáit az ÉVOSZ

Magyarországi lakhatási krízisről számol be a közleményében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). Több javaslattal is előállt a szervezet a helyzet kezelésére, például a lakáscélú hitelek öt százalékos kamatsapkájával.


Európai a lakásprobléma, de vannak magyar sajátosságai

Az ÉVOSZ közleménye szerint Magyarországot is elérte az európai lakhatási krízis, azonban vannak helyi sajátosságai.

Gyorsan romlik a lakásvagyon műszaki állaga, a tulajdonosok viszont nem költenek megfelelően a felújításra. A növekvő új lakásszám ellenére sem épül elegendő új lakás, az elkészültek többségét pedig nem rászorulók veszik meg, hanem befektetők. Problémát jelent az is, hogy a lakossági lakásépítéseknél és lakóingatlan-felújításoknál a legnagyobb arányú a fekete foglalkoztatás. Ez rontja a tisztességes vállalkozók versenyhelyzetét, és kockázatot hordoz a megrendelő és kivitelező számára is. Nehezíti továbbá a szektor helyzetét a kiugróan magas infláció is, azon belül az építőanyagok nem várt mértékű drágulása.

Megoldásokat javasol az ÉVOSZ

A szakszövetség lehetséges megoldásokkal is előállt a helyzet javítására. A javaslataikat pontokba szedtük:

  • Határozatlan időre hosszabbítsák meg a 2022 végéig tartó lakásfelújítási támogatást.
  • Az új építéseknél az öt százalékos áfát határidők nélkül lehessen érvényesíteni.
  • Minden épületfelújítási támogatást és pályázatot magasabb épületenergetikai követelményekkel alakítsanak ki.
  • Vezessék be a lakáscélú hitelek öt százalékos kamatsapkáját (szigorú energetikai elvárások mentén).
  • Rendezett költségvetéssel működő vállalkozásoknál a munkaadó adhasson a munkavállalójának egy alkalommal adó- és járulékmentesen új építésű lakásnál maximum nyolcmillió forint munkáltatói hitelt/vissza nem térítendő támogatást, felújításnál pedig maximum négymillió forint összeget szintén adó- és járulékmentesen.
  • El kell indítani egy hosszú távú „Panelprogram”-ot, ami megoldást kínál egyebek mellett a felújításhoz szükséges finanszírozásra és az átmeneti lakhatásra a felújítás idejére.
  • Szabályozzák újra, modernizálják a jogállását a lakásszövetkezeteknek és a társasházi tulajdonosi közösségek működésének.
  • Öt éves építményadó-mentességet javasolnak az új építésű lakóingatlanokra.
  • Iparosított lakásépítési és felújítási technológiák kifejlesztésére és gyártására újabb innovációs pályázat kiírását szorgalmazzák.
  • Végezetül javasolják a lakossági megrendelőknek az elvégzendő feladatokra vonatkozó írásos megállapodás, a vállalkozókkal való szerződés megkötését.


Ne hagyd ki!