2022-től az új autókba, 2024-től pedig a már kapható típusokba is be kell építeni a biztonsági megoldást.

Nem tempomat lesz

2022-től az összes új uniós járműtípusnál megjelenik majd az automata sebességkorlát. Az ISA (Intelligent Speed Assistance – Intelligens Sebesség Asszisztens) a GPS jelével, illetve az autóba szerelt kamera segítségével állapítja majd meg, hogy az adott úton mennyi a sebességhatár, és azt kötelezően betartatja a sofőrrel. Amikor a vezető átlépné a sebességhatárt, az autó hangjelzéssel, gázpedálrezgéssel, esetleg a pedál ellenerejének növelésével, sőt a további gyorsítás akadályozásával előzi meg a sebességtúllépést.

Szigorú szabályok jönnek

Az erről szóló részletes javaslatot 2019-ben ismertette az Európai Bizottság, de a tagállamok jóváhagyására idén nyárig várni kellett. Jövő évtől az Európai Unió messze a legszigorúbb járműbiztonsági előírásokkal fog rendelkezni. Olyan rendszerek válnak kötelezővé, mint az automatikus vészfékezés (AEB), a forgalmi sáv tartását segítő rendszer (ELKS), az álmosság és figyelemelterelés felismerését segítő rendszer és az intelligens sebesség asszisztens (ISA). 2024-re minden, az EU-ban értékesített új autót fel kell szerelni ezen technológiákkal.

Szükség van rá

A szigorítás időszerű, hiszen a gyorshajtás és a halálos balesetek közt szoros összefüggés van. Magyarországon a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek több mint harmadát a gyorshajtás okozza. Az ilyen módon beavatkozó rendszerek 20 százalékkal csökkenthetik a közúti haláleseteket.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!