Az online térben erősített a hazai játékszektor
Fotó: Shutterstock

Kevesebb dolgozóval nagyobb bevétel a játékkereskedőknél

Az online térben bővülhetett sikerrel az elmúlt években a játék-kiskereskedelmi szektor idehaza. Az ágazat a csökkenő alkalmazotti létszám ellenére összességében sikeres tudott maradni a koronavírus-járvány alatt. A hazai játékgyártók pedig különösen kedvező időszakon vannak túl.


Vegyes éveket zártak a játék-kiskereskedők

Hamarosan itt a gyereknap, ami minden évben kissé felpörgeti a játékok piacát. Ennek apropójából készített az Opten rövid elemzést a játékszektorról, abból szemléztük.

Az összefoglaló szerint a játékkereskedők a foglalkoztatottak számát tekintve még nagyon messze vannak a járvány előtti szinttől, hiszen 20 százalékos az elmaradásuk a 2020 előtti állapothoz képest. Ennél rosszabb a hír, hogy a trendek további létszámcsökkenést jeleznek.

Igaz azonban, hogy a játék-kiskereskedelmi szektor nem túl nagy, hiszen mindösszesen 250 ilyen főtevékenységű cég létezik idehaza, amelyek 550 alkalmazottat foglalkoztatnak. A forgalom jelentős része a nagykereskedőknél és a retail kereskedőknél összpontosul.

Az látszik, hogy a játék-kiskereskedelem nem csak a teljes hazai cégbázishoz képest mutat kitérő pályát, hanem az általános retail vállalatokéhoz képest is. A kiskereskedő cégek alkalmazotti létszáma arányaiban elég pontosan lekövette a teljes cégbázis alkalmazotti létszámának pályáját, és jelenleg mintegy 2,5 százalékos pluszban vannak a 2020 eleji állapothoz képest, hozzájuk képest rendkívül kirívó a játék-kiskereskedelem 18 százalékos visszaesése

- írja az elemzés.

A játék-kiskereskedő cégek azonban a 2020-as években is növekvő bevételekről számoltak be, hiszen összességében 17 százalékkal emelkedett az árbevételük egyetlen év alatt, azonban abban az évben regisztrálták a legnagyobb visszaesést az alkalmazottak létszámában. A bővülést viszont jellemzően az online kereskedelemhez jobban alkalmazkodó, valamint a frekventáltabb helyen lévő cégek produkálták.

Nagyot arattak a játékgyártók

A játékkereskedő cégekkel szemben folyamatosan emelkedni tudott a játékgyártók alkalmazottainak a száma az elmúlt két és fél évben: jelenleg 4300 munkavállalót foglalkoztatnak. Ez azért is érdekes, mert a hazánkban forgalomba kerülő játékok túlnyomó többsége a Távol-Keletről származik.

A hazai játékgyártók közül egyébként hétnek az éves nettó árbevétele haladja meg az egymilliárd forintot. Ezek a cégek jellemzően exportra termelnek.

A hazai játékiparhoz köthetők a számítógépes játékfejlesztő vállalkozások is. Jelenleg 90 társas vállalkozás foglalkozik Magyarországon számítógépes játék fejlesztésével, vagy kiadásával, és összesen 170 alkalmazottnak adnak munkát. Mind a társas vállalkozások száma, mind az alkalmazottjaik száma szépen növekszik az IT szektor egyéb szereplőihez hasonlóan. Ennél ugyanakkor többen is foglalkoznak számítógépes játékok fejlesztésével, nagyobb, általános IT fejlesztő-tanácsadó vállalkozások keretében

– áll a piaci összefoglalóban.

A szektorban tehát erős átrendeződés tapasztalható. Azonban általánosságban megállapítható, hogy azok a vállalatok, amelyek jobban tudtak alkalmazkodnia a globalizációhoz és az online tér adta lehetőségekhez, nyereségesebbek tudtak maradni a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek ellenére is.


Ne hagyd ki!