Több tízmilliárdra rúg az összeg
Fotó: Shutterstock

Komoly adósságot halmoztak fel a kórházak

Több tízmilliárddal tartoznak a hazai kórházak a beszállítóiknak. Az adóságaik azonban sokkal nagyobbra nőhetnek az idén. Annak ellenére gyarapodtak a kifizetetlen számláik, hogy az elmúlt időszakban meglehetősen takaréklángon üzemeltek az intézmények.


Tovább nőtt a kórházak adósága

24,9 milliárd forintra nőtt a kórházak adóssága június végére a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint. Rásky László, a legnagyobb orvostechnikai beszállítókat tömörítő Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára szerint az előző hónapban úgy emelkedett mintegy hárommilliárd forinttal a kifizetetlen számlák összege, hogy „a magyar egészségügy a legnagyobb jóindulattal is csak takaréklángon üzemel” – írja a Napi.hu.

A MÁK információi szerint az 581 intézményből összes 269 rendelkezett adóssággal, közülük kizárólag 30 nap alatti tartozása 109-nek volt. A fővárosban a legnagyobb hátralékot az Észak-Közép-Budai Centrum Kórház halmozta fel, több mint 2,2 milliárd forintot. Vidéken a csúcstartozó a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet 1,3 milliárd forinttal.

Még az idén megduplázódhat a tartozás

A szakember szerint a július végi össztartozás a 30 milliárdot is elérheti, ha a négy orvosi egyetem adósságát is hozzácsapjuk a számokhoz. Azonban ezek az egyetemek tavaly augusztus óta alapítványi fenntartásúak, ezért nem szolgáltatnak adatokat a MÁK-nak. Azonban a közelmúltban egy konferencián Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója mutatott be egy ábrát, amelyből kivehető volt az orvosegyetemek tartozása is – írja a portál.

Rásky László megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány előző hulláma is lecsengett, és elkezdődtek a nyári szabadságolások is a fekvőbeteg ellátásban, ezért minimális az előre tervezett ellátás az intézményekben.

A finanszírozási problémák leginkább azzal magyarázhatóak, hogy egyes intézményekben a bérek magasabbra rúgnak, mint amekkora átlag-finanszírozást kapnak a betegellátók, valamint megugrottak a kórházak rezsiköltségei is. Emellett a takarítás monopolizálása után akad olyan intézmény, ahol a duplájára nőtt a szolgáltatás költsége.

Óriási költségvetés

A közel négyezer kórházi beszállítónak így év végére akár ötvenmilliárd forint összegű tartozást vizionál a szakember. Azért is, mert annak ellenére nem születtek meg a megfelelő korrekciós döntések, hogy az országos kórházfőigazgató a 2019. évi adósság alapján konkrétan felmérte, hol és milyen okok miatt keletkezik adósság az intézményrendszerben

- mondta a szakember.

Rásky László hozzátette, hogy a költségvetés gyógyító-megelőző kasszájának a maradványa november végén 88,9 milliárd forintra rúgott, ez azonban leginkább a nagyvonalú pénzügyi tervezésnek volt köszönhető. Idén viszont sokkal feszesebb lehet a kassza. A számításai szerint az első féléves időarányos maradvány mindösszesen 9,8 milliárd forint körül alakulhatott, mivel az előző hónap végéig 1073,8 milliárdot használtak fel az ezévre előirányzott 2167 milliárdból.

The Conversation

Ne hagyd ki!