Az állami egészségügy túlterheltsége is nekik kedvezhetett
Fotó: Shutterstock

Dőlt a pénz a magánegészségügybe a járvány idején

Szinte az összes magánegészségügyi szolgáltató szépen profitált a koronavírus második évében. Úgy tűnik, hogy tavaly különösen sokan keresték fel a magánrendelőket.


Jól teljesített a magánegészségügy

Ugyan még hiányoznak olyan meghatározó, a magánegészségügyben érdekelt cégek beszámolói, mint a Doktor24, a Medicover vagy a TritonLife Magánkórház, azonban az mfor.hu összegyűjtötte, hogy az eddig rendelkezésre álló adatok alapján a szektor melyik szereplőii érték el a legnagyobb hasznot tavaly.

A legnagyobb nettó árbevétel a Synlab Magyarországé volt 2021-ben, több mint 22 milliárd forint (2020-ban 18,3 milliárdos bevételt könyveltek el). A 893 főt foglalkoztató cég a növekedését azzal magyarázza, hogy a pandémia második hullámában a PCR vizsgálatok mellett bevezették a Covid IGG teszteket is, ami jelentős forgalmat hozott a számukra.

Forgalomban utánuk következett a Csányi Sándorhoz köthető Budai Egészségközpont lényegesen alacsonyabb, 12,5 milliárdos nettó bevétellel, az egy évvel azelőtt 8,6 milliárd után. A forgalmuk szinte fele-fele arányban oszlik meg a privát szolgáltatás, és a NEAK-finanszírozott betegellátás között.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a jelenleg 122 főt foglalkoztató Dr. Rose Magánkórház állhat fel nettó 4,3 milliárd forinttal (2020-ban 2,8 milliárdos bevételt értek el). Érdekesség a céggel kapcsolatban, hogy tavaly egy 600 millió forintos fejlesztés részeként megújították egyebek mellett a képalkotó diagnosztikai részlegüket, három műtőjüket és a szülészetüket is.

A legnagyobb adózott nyereség

Ugyan a nettó árbevétel terén „csupán” a második helyet szerezték meg, adózott eredmény alapján azonban a Budai Egészségközponté az első hely, miután egyetlen év alatt megháromszorozták a nyereségüket 344,4 millió forintról 1,3 milliárdra. A cég egyébként 525 főt foglalkoztat. Elsődleges szolgáltatásuk a gerincgyógyászat, melyben további fejlesztésekkel is készülnek, de más beruházások is tervben vannak.

A műtőink száma a mostani 7-ről 15-re nő, a betegágyak száma 150-ről 250-re bővül, és ezekkel párhuzamosan az egyéb szükséges kapacitásokat is növelni fogjuk, amibe beleértem az intenzív osztály méretét és a foglalkoztatottaink létszámát is

– idézi a portál Csernavölgyi Istvánt, az Egészségközpont új vezetőjét.

A legnagyobb profitnövekedés

A nettó árbevétel terén a hatodik helyet szerezte meg a Maternity Magánklinika (3,1 milliárd forint tavaly, 2020-ban pedig 1,7 milliárd), azonban a profitnövekedés alapján övék a dobogó legfelső foka. Az elmondásuk szerint a pandémia alatt a forgalmuk jelentősen nőtt, amihez hozzájárult az állami egészségügy leterheltsége is. Ennek is köszönhető, hogy a nyereségük egyetlen év alatt megnégyszereződött, 118,3 millióról 510,0 millió forintra.

A legnagyobb veszteség

A bevételei terén az ötödik helyet megszerző Duna Medical Center ugyan 2020-ról 2021-re 2,1 milliárd forintról 3,4 milliárdra növelte a nettó bevételét, azonban igen jelentős veszteséget könyvelt el. Ez azonban a tavaly elkészült húszezer négyzetméter alapterületű, nyolcemeletes új kórházuk nyitásának tudható be. A beruházás értéke több mint 14,3 milliárd forint, ezért a két évvel ezelőtti 300 milliós veszteségük után a tavalyi évet 913 milliós mínuszban zárták.

Ne hagyd ki!