A lakbér nem lesz alacsonyabb a járvány után

Több hónapja tartó lejtmenet után megállt a bérlakáspiacon az árcsökkenés, legalábbis az év első heteiről szóló adatok erre utalnak.


  • Bár éves szinten még bő 10 százalékkal csökkent a januári KSH-ingatlan.com lakbérindex, havi szinten már alig változtak a bérleti díjak - ez pedig arra utal, hogy elérhették a mélypontot.
  • Éves szinten 20 százalékkal, 130 ezer forintra csökkent a kiadásra kínált budapesti lakások és házak bérleti díja, januárhoz képest azonban nem történt változás, ezek a számok is arra utalnak, hogy a fővárosban megállt az áresés-írja a portfolio.hu.
  • A Budapesten kívüli bérlakáspiaci kínálatot nézve az látszik, hogy vannak megyeszékhelyek - például Szombathely és Kecskemét - ahol januárhoz képest nőttek a bérleti díjak.

Januárban a bérleti díjak országos átlagban 12,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, havi szinten - vagyis a decemberhez - képest azonban 0,1 százalékkal emelkedtek, ami lényegében stagnálásnak felel meg.

A járvány miatt nagy a bizonytalanság, de a bérbeadók a jelek szerint már a nyitásra készülnek, és a növekvő forgalom reményében fokozatosan elkezdik ahhoz igazítani a bérleti díjakat.


Ne hagyd ki!