Nagyon furcsa a helyzet jelenleg az irodapiacon. Noha egyre több munkáltató jelenti be, hogy részben megtartja a home office-t, és kisebb irodába költözik – vagy már a pandémia elején felmondta a régit –, az árak mégsem mozdulnak.


Persze erre is akad tanulságos magyarázat. „A nem lakóingatlannal foglalkozó szakma nagyon szűk, 400–600 fővel számolhatunk. És ezért összetartó is, persze nem kartelleznek, de mindenki tudja, hogy amint valamelyikük elkezdi a négyzetméterárak csökkentését, az egész szektor bedőlhet. Ezért összekacsintanak, nem úgy működnek, mint a webshopok, hogy az árkezdvezményért bármit megtesznek. Így akár hibernált állapotban is tarhatják a piacot egy-két évig, amíg teljesen túlleszünk a vírus hatásán" - magyarázza Balla Ákos ingatlanszakértő.

Ezt azért is tehetik, mert még tart a hitelmoratórium. Persze előbb-utóbb fizetni kell a kölcsönöket. De nem csak a bérbeadókat „védik" az árak tartásával. Ha elkezdenék azokat lejjebb vinni, azt mindenki megérezné. A finanszírozók nem tudnának számolni a megtérüléssel – így nem kapnának hitelt a beruházók, tehát ők is meg lennének lőve. Ez egy olyan dominó, amit jobb nem bolygatni. Bár az is igaz, hogy elég veszélyes játék.

A teljes cikket elolvashatja az áprilisi Haszon magazinban!


The Conversation

Friss

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Üzent a milliárdos űrhajós az önmagukban kételkedőknek

A Virgin Group milliárdos alapítója, Richard Branson szerint egészséges és teljesen emberi, ha valaki kételkedik magában. Ami igazán fontos, az az, hogy ne engedjük, hogy a félelmeink elnyomják az álmainkat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Redd on Unsplash

Felforgatná az időrabló online meetingek világát egy startup

A Katch nevet viselő informatikai startup négymillió dolláros befektetéshez jutott. A támogatók között megtalálhatók a Tumblr, a Pinterest, a Square és a Giphy nagyágyúi is.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!