Kiürülnek az irodák, mégsem esnek a bérleti díjak. Elmondjuk, miért!
Fotó: Unsplash

Kiürülnek az irodák, mégsem esnek a bérleti díjak. Elmondjuk, miért!

Nagyon furcsa a helyzet jelenleg az irodapiacon. Noha egyre több munkáltató jelenti be, hogy részben megtartja a home office-t, és kisebb irodába költözik – vagy már a pandémia elején felmondta a régit –, az árak mégsem mozdulnak.


Persze erre is akad tanulságos magyarázat. „A nem lakóingatlannal foglalkozó szakma nagyon szűk, 400–600 fővel számolhatunk. És ezért összetartó is, persze nem kartelleznek, de mindenki tudja, hogy amint valamelyikük elkezdi a négyzetméterárak csökkentését, az egész szektor bedőlhet. Ezért összekacsintanak, nem úgy működnek, mint a webshopok, hogy az árkezdvezményért bármit megtesznek. Így akár hibernált állapotban is tarhatják a piacot egy-két évig, amíg teljesen túlleszünk a vírus hatásán" - magyarázza Balla Ákos ingatlanszakértő.

Ezt azért is tehetik, mert még tart a hitelmoratórium. Persze előbb-utóbb fizetni kell a kölcsönöket. De nem csak a bérbeadókat „védik" az árak tartásával. Ha elkezdenék azokat lejjebb vinni, azt mindenki megérezné. A finanszírozók nem tudnának számolni a megtérüléssel – így nem kapnának hitelt a beruházók, tehát ők is meg lennének lőve. Ez egy olyan dominó, amit jobb nem bolygatni. Bár az is igaz, hogy elég veszélyes játék.

A teljes cikket elolvashatja az áprilisi Haszon magazinban!


Ne hagyd ki!