Nagyon furcsa a helyzet jelenleg az irodapiacon. Noha egyre több munkáltató jelenti be, hogy részben megtartja a home office-t, és kisebb irodába költözik – vagy már a pandémia elején felmondta a régit –, az árak mégsem mozdulnak.


Persze erre is akad tanulságos magyarázat. „A nem lakóingatlannal foglalkozó szakma nagyon szűk, 400–600 fővel számolhatunk. És ezért összetartó is, persze nem kartelleznek, de mindenki tudja, hogy amint valamelyikük elkezdi a négyzetméterárak csökkentését, az egész szektor bedőlhet. Ezért összekacsintanak, nem úgy működnek, mint a webshopok, hogy az árkezdvezményért bármit megtesznek. Így akár hibernált állapotban is tarhatják a piacot egy-két évig, amíg teljesen túlleszünk a vírus hatásán" - magyarázza Balla Ákos ingatlanszakértő.

Ezt azért is tehetik, mert még tart a hitelmoratórium. Persze előbb-utóbb fizetni kell a kölcsönöket. De nem csak a bérbeadókat „védik" az árak tartásával. Ha elkezdenék azokat lejjebb vinni, azt mindenki megérezné. A finanszírozók nem tudnának számolni a megtérüléssel – így nem kapnának hitelt a beruházók, tehát ők is meg lennének lőve. Ez egy olyan dominó, amit jobb nem bolygatni. Bár az is igaz, hogy elég veszélyes játék.

A teljes cikket elolvashatja az áprilisi Haszon magazinban!


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Sorstársait segíti a semmiből jött milliárdos üzletasszony

Az indonéziai Tessa Wijaya mindig is arról álmodott, hogy sikeres karriert fusson be a fintech szektorban. Képzetlen, délkelet-ázsiai nőként azonban ez szinte lehetetlennek tűnt. Kitartásának köszönhetően minden akadályt leküzdött, dollármilliárdos üzletet alapított, most pedig azon dolgozik, hogy más nők is a nyomdokaiba lépjenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gates, Musk és Cook nem finomkodik, ha Steve Jobs-ról van szó

Steve Jobs bevonult a történelembe. Munkatársak és versenytársak tömegei tulajdonították sikerük egy részét Jobs-nak, aki kereken 10 évvel ezelőtt hagyott itt minket örökre. Ma van a nemzetközi Steve Jobs megemlékezés napja, utánajártunk, hogyan vélekednek az üzletemberről napjaink meghatározó piaci szereplői.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!