Milliók játszák, de nagyon kevesen gazdagodnak meg a lottón
Fotó: Shutterstock

Ötös, hatos vagy skandi? Ez a lottó fizetett a legjobban

Hetente százezrek lottóznak Magyarországon, azonban keveseknek adatik meg, hogy elvigyék a főnyereményt. Az elmúlt 10 évben csak néhányan lettek így milliárdosok hazánkban. Emellett nem jelenthető ki egyértelműen, hogy az ötöslottóval lehet a legtöbbet nyerni.


Milliók játszottak, de kevesen gazdagodtak meg a lottón

A Szerencsejáték Zrt. honlapján fellelhető adatok szerint mindössze 34-en lettek milliárdosok hazai lottóval az elmúlt bő 10 évben. Ötöslottóval 24-en, hatossal 10-en jutottak be ebbe a klubba, de a skandinávval senki sem lett milliárdos. Igaz az utóbbinál megesett, hogy osztozni kellett a milliárdos főnyereményen, hiszen több telitalálat volt. Valamint a VG megjegyzi, hogy azon a leggyakoribb a telitalálatos szelvény, így a nyeremény rövidebb ideig halmozódik.

A bő 10 év 527 játékhetet takar. Ezalatt skandin összesen 216, hatoslottón 105, ötöslottón pedig 48 telitalálat esett. A jelentős különbségek könnyen magyarázhatók, hiszen könnyebb 35-ből 7 számot eltalálni (skandináv lottó), vagy 45-ből 6-ot (hatoslottó), mint 90-ből ötöt (ötöslottó). Emiatt rendszerint az ötöslottón halmozódnak fel a legnagyobb nyeremények. Ott a 48 telitalálatosnak összesen több mint 70 milliárd forintot hozott a játék (átlagosan durván 1,5 milliárdot). Hatoson a 105 nyertes 45,3 milliárd forintot kaszálhatott (431 milliós átlag), a Skandináv lottón pedig átlagosan 122 millió forintot jelentett egy telitalálat.

Egyébként az ötöslottóval játszanak a legtöbben. A Szerencsejáték Zrt. korábbi tájékoztatása szerint ötösből hetente átlagosan 3,4 millió, a hatosból pedig 1,6 millió játékot regisztrálnak, de nagyobb nyereménykor ezek a számok megduplázódhatnak. A portál számítása alapján tehát tíz év alatt ebből a játékból nagyjából 1,8 milliárd szelvényt adhattak fel hazánkban, ennyiből volt 48 telitalálatos.

Az ötössel lehet a legtöbben nyerni?

Viszont ötöslottón nyertes szelvény 47 millió darab volt a vizsgált időszakban (tehát két-, három-, négy- és öttalálatosok összesen). Ezek együtt mintegy 202 milliárd forintot hoztak a konyhára a feladóiknak, tehát egy nyertesnek átlagosan 4276 ezer forintot. Ugyanez az arány a hatoson 4320 forint, a skandinávon pedig 2968 forint. Arányaiban ez utóbbinál jut az összes szelvényre a legtöbb nyertes, hiszen az elmúlt 10 évben 26,5 millió szelvény volt sikeres.

Ha csak a nyertes szelvényekre jutó pénzmennyiséget nézzük, akkor nem a legnépszerűbb ötös-, hanem a hatoslottóval lehet a legtöbbet nyerni. Ugyanakkor mindegyik játék mellett szól valami, ha valaki mindenképpen játszani szeretne.

Eurojackpot-nyertesünk is lehet

Magyarországon játékba küldött szelvénnyel vitték el az Eurojackpot főnyereményét decemberben. A szerencsés játékos bruttó 75 781 millió eurót nyert, ami forintban több mint 31 milliárd forint feletti összeg. Ekkora vagyonnal be lehet kerülni a 100 leggazdagabb magyar közé.

A nyertesnek a sorsolás napjától számított 90 napon belül kell jelentkeznie a Szerencsejáték Zrt.-nél. Erre külön telefonszámot tart fenn a lottótársaság, az úgynevezett nagynyertes-vonalat. A nyertes személyes találkozón átadja az eredeti szelvényt, amit a társaság alaposan megvizsgál, ellenőriz, majd egyezteti az utaláshoz szükséges adatokat a fogadóval.

A főnyeremény (vagyis az 5+2 találat) és az 5+1 találat nyereménye bruttó, azaz a személyi jövedelemadó (SZJA) levonása előtti összeg. Kifizetésére euróban és a személyi jövedelemadó levonása után kerül sor. A játék szabályzata alapján a nyeremény kifizetése banki átutalással történik, kizárólag Magyarországon nyitott euró alapú deviza bankszámlára. Emlékeztetőül a 2022/49. hét nyerőszámai: az 50-es számsorból a 6, 8, 13, 21, 32, a 12-es számsorból pedig a két szám a 3-as és a 6-os volt.


Ne hagyd ki!