Veszélyben a MacBook-ok? Vallott az Apple vezető mérnöke
©Boggy22/123RF.COM

Veszélyben a MacBook-ok? Vallott az Apple vezető mérnöke

A Macintosh gépeket 43-szor több támadás éri az online térben, mint az iPhone készülékeket. Az eredmények mögött az Apple sajátos üzletpolitikája áll – írja a CNBC.


Folytatódik az adok-kapok az Apple és az Epic Games között. A két vállalat bírósági ügye tavaly nyáron kezdődött, amikor az Apple letörölte az App Store-ból az Epic Games nagysikerű játékát, a Fortnite-ot. Az Apple azzal indokolta a döntését, hogy az Epic Games egy olyan fizetési módot épített be a játékba, amivel megkerülte Amerika legnagyobb vállalatának rendszerét. A hónapok óta tartó pereskedésben olyan nagyágyúk is részt vettek, mint a Microsoft. A bíróságon legutóbb az Apple vezető mérnöke, Craig Federighi szólalt fel. A szakember aggasztó adatokat közölt a vállalatról.

Az egyiknek lehet, a másiknak nem

Sokaknak nem mondunk újdonságot azzal, hogy az iPhone operációs rendszere, az iOS a világ egyik legbiztonságosabb szoftvere. A Nokia legújabb kutatása azt vizsgálta, hogy a kártékony szoftverek (malware) tavaly milyen mértékben fertőzték meg a különböző operációs rendszereket. Kiderült, az iOS a fertőzések 1,72 százalékáért volt felelős, szemben az Android 26,64, és a Windows 38,92 százalékos „eredményével". Craig Federighi a tárgyalás folyamán rámutatott, a Mac esetében már korántsem ilyen rózsás a helyzet.

Tavaly 130 különböző malware-támadás érte a Mac-et. Az iPhone esetében ez a szám csupán 3 volt. A szakember elmondta, a Macintosh gépek lehetőséget adnak a felhasználóknak arra, hogy több forrásból tölthessenek le programokat. Az iPhone esetében viszont sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a tulajdonosok védelmére. A Macintosh engedékenységét a malwerek kíméletlenül kihasználják.

Ez egy nagyon fontos aspektusa a tárgyalásnak. Az Epic Games szerint az Apple könnyedén alkalmazhatná a Mac szoftvertelepítési üzletpolitikáját és biztonsági mechanizmusát az iPhone készülékek esetén is. A Macintosh gépeken ugyanis továbbra is elérhetők a felperes játékai. Az Apple azzal védekezett, hogy az App Store-nál alkalmazott felülvizsgálati folyamatok és szabályok a felhasználók érdekeit szolgálják.

Egyértelmű, ki a kedvenc gyermek

Federighi szerint óriási különbségek vannak az iPhone és a Macintosh eszközök között. Utóbbit egy autóhoz hasonlította a vallomásában. Kiemelte, egy gépjármű működtetéséhez szükséges egy sofőr, aki jobb esetben előképzettséggel rendelkezik. Ezzel ellentétben az iPhone-okat úgy tervezték, hogy egy kisgyermek is könnyedén tudja használni azokat. Ehhez viszont fontos a biztonság. A szakember azt is elmondta, hogy az Android eszközöket 50-szer több malware támadás éri, mint az iOS-t.

Régóta terítéken van az is, hogy a Macintosh gépeket „összegyúrják" az iPad tabletekkel. Craig Federighi szerint attól függetlenül, hogy az új Mac gépek már a tabletek operációs rendszerét használják, az Apple továbbra is teljesen különálló üzletágként tekint a számítógépekre. Úgy fest a helyzet, a Macintoshok biztonsági kockázatát pont az okozza, ami egyben a népszerűségét is. Ez pedig az, hogy a felhasználók megkötések nélkül telepíthetnek bármit a gépekre.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója a tervek szerint pénteken tesz vallomást a tárgyaláson.


Ne hagyd ki!