Újabb változást jelentett be a Magyar Posta
Fotó: Shutterstock

Egy korszak végét jelzi a számos idei változás a Postánál

A jövő évtől nem forgalmaz, illetve fogad el illetékbélyegeket a Magyar Posta – közölte a cég. Idén sorra jelentette be a postaszolgálatot érintő jelentős változásokat a vállalat novemberben kinevezett új vezetése. Sorolunk néhány lényegeset.


Nem foglalkozik illetékbélyegekkel a posta a jövőben

2024. január 1-én megszűnik az illetékbélyegek forgalmazása és elfogadása a Magyar Postánál – tájékoztatott a cég. A meglévő illetékbélyeg-készleteiket a készlet erejéig, de legkésőbb december 31-ig fogják árusítani elsősorban a nagyobb forgalmú postákon. Ezen helyek listája itt érhető el.

A kisebb postahelyeken 10 ezer forintos, illetve 100-200 forintos illetékbélyegek lesznek elérhetőek szintén a készletek végéig.

Hozzáteszik, bármely postahelyen van lehetőség további illetékbélyegek igénylésére, amelyek a készletek függvényében hét munkanapon belül lesznek átvehetők.

A Portfolio megjegyzi, a jövőben az illetékbélyeg helyett az eljárási díjakat a hatóság által megadott számlára utalással vagy készpénzátutalási megbízással lehet fizetni. A fel nem használt illetékbélyegek árának megtérítését 2029. december 31-éig lehet kérni.

Se újság, se csoki - gyérítette a szolgáltatásait a Posta

Egyébként igen sok változást jelentett be a Magyar Posta az elmúlt hónapokban. Egyebek mellett több száz postahivatalban szüntette be például újságok és csokoládék árusítását az idén, amivel egy több mint 50 éve működő szolgáltatást számolt fel. A cél a működés racionalizálása volt.

A döntéssel durván 550 postán szűnt meg az újságok értékesítése. Ezeken a helyeken több mint 600 féle hírlapot árultak. A postákon hetente több tízezer különféle sajtóterméket adtak el, így júniustól jelentősen szűkültek a magyar sajtó értékesítési lehetőségei.

1200 embert küldött el a Magyar Posta

A vállalat tavaly novemberben kinevezett új vezetésének kiemelt feladata a szervezet hatékonyságának növelése, a modern és 21. század követelményeinek megfelelő üzletmenet és szolgáltatási színvonal kialakítása - így kezdődött a rövid közlemény idén februárban, amelyben a vállalat bejelentette a nagyarányú létszámleépítést.

Az Európát sújtó és elhúzódó szankciós energiaválság azonban egyre nehezebb gazdasági környezetet teremt, amely hasonlóan a bel- és külföldi nagyvállalatokhoz, a Magyar Posta tevékenységére is egyre inkább kihat - olvasható a tájékoztatóban.

Annak érdekében, hogy a Magyar Posta – mint az ország legnagyobb postai és pénzügyi szolgáltatója, valamint csomaglogisztikai vállalata – a jelenlegi szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is meg tudja őrizni működésének stabilitását, a társaság vezetése újabb, kényszerű döntést hozott - állt a közleményben. Így a társaság 1.200 fős csoportos létszámleépítésről döntött az év elején.


Ne hagyd ki!