Mentőautó belseje
Fotó: Shutterstock

Mikor rohanjunk a sürgősségire, mikor hívjunk mentőt?

Az egészségügyi rendszer túlterhelt. A koronavírus-járvány súlyosbította a gondokat. Ha olyan bajunk van, ami nem a vírussal függ össze, az első lépés annak tisztázása, hogy mikor kell a segélyhívót tárcsázni, és azt sem árt mérlegelni, hogy egy kisebb, vérző sebbel érdemes-e azonnal a sürgősségire rohanni.


Mérlegelés 

A sürgősségi betegellátó osztályokon persze el fogják látni a pácienseket, de sok esetben indokolatlan a betegfelvétel, mert egy sebtapasz, fájdalomcsillapító vagy egy kis pihenés megoldaná a gondjaikat. A felesleges leterhelés a súlyos betegek elől veszi el az azonnali ellátás lehetőségét, a várakozási idő szintén feleslegesen nő.

Ugyanez a helyzet a mentőkkel is, őket kizárólag vészhelyzet esetén riasszuk. Ha becsípődött a derekunk vagy bevertük a könyökünket, legyen otthon egy kisebb házipatika enyhébb tüneti kezelésekre, de ha lábon kihordjuk a nagyobb panaszunkat, legrosszabb esetben is menjünk másnap a háziorvoshoz. Hétvégén, ünnepnapkor vagy éjszaka ki tudjuk hívni a háziorvosi ügyeletet sürgős esetben.

Mentő abban az esetben kell, ha:

  • Erős, nem múló fájdalmunk van mellkas, has, fej tájékon
  • Fulladásérzés, nehézlégzés, végtagbénulás áll fenn
  • Eszméletlen embert látunk
  • Baleset, tömegbaleset történik
  • Egy vagy több kismamánál megindul a szülés
  • Áramütés, súlyos sérülések, vérzés esetén
  • ha olyan magatartászavart észlelünk, mely során a beteg saját maga, vagy mások életét veszélyezteti - tájékoztat honlapján az Országos Mentőszolgálat.

Betegszállító cégek listája

Az OMSZ főleg mentéssel összefüggő esetekhez küld kocsit, egyéb magánkézben lévő betegszállító vállalatok segítségét lehet kérni, ha például gipszelt lábakkal mennénk el egy szemészeti vizitre, vagy fekvőbetegeket kell eljuttatni A pontból B-be. Azt tudni kell, ezek a kocsik életmentő eszközökkel nem felszereltek. Az ezer legjobb egészségügyi intézmény közül 45 betegszállító cég van, amelyek közül csak 8 fővárosi. 2020-ban 13,6 milliárd forint nettó éves árbevételt értek el összesen, közülük a mátészalkai KELETI SANITAS Kft. egyedül hozott össze 1,6 milliárdos bevételt.

Amennyiben súlyos panaszunk van, de be tudunk menni a sürgősségire, ott a helyünk. Ha erős, nem múló fejfájással, mellkasi fájdalommal vagy durva, hirtelen jelentkező bőrkiütéssel, allergiás reakcióval, súlyos sérüléssel (törés, nagy felületen legalább harmadfokú égési sérülés, mély vágások, sebek), agyvérzés, infarktus esetleg mérgezés gyanújával indulnánk meg, ne habozzunk, irány a sürgősségi. Zúzódás, törés gyanúja esetén nappal a traumatológia is megfelelő hely lehet számunkra.

Kisebb vágások, horzsolások otthon is kezelhetők, ha egy-egy kevésbé fájó duzzanat pedig 2-3 nap után is fennáll, a háziorvosunkat keressük fel a panaszunkkal, mert vagy ellát, vagy elirányít a megfelelő helyre anélkül, hogy szükségtelen igényt támasztottunk volna egy másik egészségügyi szegmens felé. (Nyitóképünk illusztráció)


Ne hagyd ki!