Az élelmiszeripar is veszélyes terület
Fotó: Shutterstock

Sokan veszítik életüket mezőgazdasági munka közben

Nem múlik el év súlyos, alkalmanként halálos kimenetelű balesetek nélkül a hazai mezőgazdaságban és élelmiszeriparban. Az utóbbi szektor tavaly különösen rossz statisztikákkal zárta az évet ezen a területen. Mutatjuk, milyen balesetek fordulnak elő legnagyobb arányban!


Jelentős különbségek a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban

Az agrárágazatban 2016-ban volt csúcson a halálos kimenetelű és a három napon túl gyógyuló sérülést okozó munkabalesetek száma. Abban az évben 18 végzetes baleset történt, az utóbbiból pedig 837-et tart számon a Munkavédelem Foglalkoztatás – felügyelet – írja az agrárszektor.hu.

A következő 5 évben összességében csökkent a mezőgazdasági balesetek száma (beleértendő a halászatot és az erdőgazdálkodást is), hiszen 2021-ben 605 esetet regisztráltak, melyből 6 volt halálos kimenetelű és 3 járt súlyos csonkulással. Mind a 9 alkalommal férfiak voltak az érintettek. Az erdőgazdálkodásban és a halászatban azonban nem történt sem halálos, sem súlyos baleset.

Sokkal másabb adatok láttak napvilágot a hazai élelmiszeriparról. Ott 2020-ban 1392 baleset történt, melyből 2 súlyos csonkolással járt, azonban nem vesztette senki az életét munka közben. Tavaly pedig 1417 esetet regisztráltak, melyből 5 halálos kimenetelű volt (három nő és két férfi az érintett), valamint 3-an szenvedtek súlyos csonkulást.

Ezek a legveszélyesebb munkák

A statisztikák szerint a gépekkel való foglalatosság a legkockázatosabb, de gyakran találkozni áramütéstől, fárasztó testhelyzetben végzett munkától, esetleg nagy emelésekből adódó sérülésekkel is.

A betakarítás után a betárolt anyagok, termények, a must, de a trágya erjedésekor, rothadásakor keletkező gázok is veszélyesek. Balesetek származhatnak a növényvédő szerek, olajok, állatgyógyászati készítmények helytelen használatából, a por belégzése asztmát okozhat, valamint bőrbetegségek és állatról emberre terjedő fertőző betegségek is előfordulhatnak

- írja a felügyelet adataira hivatkozva a portál.

Fontos az oktatás

A mezőgazdaságban dolgozó szakképzetlen munkavállalók számát tekintve csupán az építőiparnak vannak rosszabb statisztikái hazánkban. Az agrárágazatban nagyfokú a fluktuáció, aminek egyik oka az idénymunkások és az alkalmi munkások magas száma.

Kimondottan rossz adat, hogy amikor 2016-ban a munkavédelmi hatóság több mint 700 mezőgazdasági munkáltatót ellenőrzött, az esetek háromnegyedénél talált valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot.

A szakértők szerint a problémák kiküszöbölésének az egyik leghatásosabb módja a szakképzés és a balesetvédelmi oktatás lehet. A hazai mezőgazdaság azonban jelentős átalakulás előtt áll a precíziós gazdálkodás terjedése miatt. Az ilyen irányú fejlesztések pedig csökkenthetik a balesetek számát a várakozások szerint.

Ne hagyd ki!