Női munkavállaló dolgozik a kibervédelmi projektjén egy számítógép előtt, nagyon kevés nő dolgozik a szektorban
Fotó: Shutterstock

A Microsoft aggódik, mert nincs elég nő a kiberszektorban

A Microsoft tájékoztatása szerint világszerte több mint 2,5 millió nyitott pozíció található a kibervédelmi ágazatban. A cég figyelmeztetett, soha nem volt még akkora igény a női munkavállalókra a tech szektorban, mint napjainkban.


A Cybersecurity Ventures portál kutatásából kiderült, hogy a globális kibervédelmi állások alig 25 százalékát töltik be női munkavállalók. 2019-ben arányuk 20 százalékra volt tehető, ami azt jelenti, két év alatt alig 5 százalékkal javult a nők helyzete. Az aggasztó adatok miatt a Microsoftot saját kutatást végzett, hogy felmérje, milyen tendenciák jellemzik most az ágazatot.

A Microsoft Security felmérésében résztvevő válaszadók 83 százaléka úgy gondolja, a nők számára számos lehetőség kínálkozik a kibervédelmi szektorban, azonban a női válaszadók csupán 44 százaléka érzi úgy, hogy a nők megfelelően képviseltetik magukat az ágazatban.

A nők 54 százaléka emellett úgy érzi, elfogultság járja át az iparágat, ami egyenlőtlen fizetést és támogatást eredményez. A férfi válaszadók 45 százaléka osztja ezt a véleményt.

Komoly problémát jelent az önbizalom hiánya is. A Microsoft felmérése kimutatta, hogy a férfiak (21%) nagyobb valószínűséggel érzik magukat alkalmasnak kiberbiztonsági állásra, mint a nők (10%), míg a nők nagyobb valószínűséggel (27%) gondolják azt, hogy a férfiak (21%) jobban meg tudnak birkózni a tech szektor kihívásaival.

Mi a megoldás?

A Microsoft szerint hatalmas problémát jelent, hogy kevés nő dolgozik a kibervédelmi szegmensben, de ami még aggasztóbb, hogy rendkívül kevés nő képzeli el a jövőjét az iparágban.

A technológiai óriás elemzése szerint több mint 2,5 millió nyitott állás van az ágazatban. Ezeket a helyeket nem lehet és nem is tanácsos csak férfiakkal betölteni.

Vasu Jakkal, a Microsoft biztonságért, megfelelőségért, identitásért és menedzsmentért felelős alelnöke elmondta, hogy a kiberbiztonsági piacon hatalmas szükség van a nőkre, hogy segítsenek kezelni a fejlődő, burjánzó fenyegetéseket, és csökkenteni a túlterhelt IT-csapatokra nehezedő nyomást.

A nemek közötti szakadék csökkentésével a vállalatok gyorsan áthidalhatják a szervezeti készségek hiányosságait, valamint diverzifikálhatják a működési gondolkodást, ami végső soron innovációhoz és nagyobb jövedelmezőséghez vezet – legalábbis Jakkal így gondolja.

A nők kiberbiztonsági karrierjének támogatása több szempontból is indokolt. A biztonsági csapatok már most is óriási terhelésnek vannak kitéve a digitális készségek hiánya miatt. Ezért, ha

több nőt vonnánk be az iparágba, az nagymértékben csökkentené a hiányt azáltal, hogy szándékosan kibővítjük az alulreprezentált csoportok tagjainak toborzását és mentorálását, akik oly sokat tudnának letenni az asztalra

-fejtette ki véleményét Jakkal.

Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a sokszínűség jót tesz az üzleti életnek, mivel új ötleteket, perspektívákat és tapasztalatokat hoz a szervezetbe. A kiberbűnözők folyamatosan új taktikákat dolgoznak ki, ezért a megfelelő védekezés érdekében elengedhetetlen, hogy több perspektívából vizsgálják a fenyegetéseket-tette hozzá Jakkal.

A Microsoft az elmúlt években több projektbe is betársult, melyek célja a női munkavállalók számának növelése és mentorálása a kiberbiztonsági szektorban. Egyebek között ilyen a Girl Security nevű tanulási program, amely elektronikus mentorálást, szakmai fejlődést és készségfejlesztést kínál a kiberbiztonság iránt érdeklődő nők, lányok és kisebbségek számára.

Ne hagyd ki!