A mostani időszak nyertese az Apple lehet
Fotó: Shutterstock

Nem fogynak az okostelefonok! Vajon miért?

Ötödével esett vissza a régióban az okostelefonok kiszállítása az idei év első negyedévében. A mutató azonban jóval régebbtől csökken. A statisztikák alapján a világpiacon sem sokkal jobb a szektor helyzete. A közeljövőben jelentősen átalakulhat a mobiltelefonok piaca.


Csökkent az okostelefonok kereslete

Nagyjából 20 százalékkal esett vissza az okostelefonok értékesítése Kelet- és Közép Európában 2022 első negyedévében. Emellett a szakértők továbbra is bizonytalannak látják a régió piacát – áll az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat friss tanulmányában.

A globális mobiltelefon-kiszállításoknak csupán a 6-7 százalékát adja ez a régió, azonban a világpiacon sem rózsás a szektor helyzete, hiszen 8,9 százalékkal csökkentek az eladásai a vizsgált időszakban. 314,1 millióra esett az okostelefonok kiszállítása a világon az idei év első három hónapjában. Az ágazati értékesítés pedig a harmadik negyedéve csökken.

Az ázsiai és csendes-óceáni régiók teszik ki a nemzetközi kiszállításoknak nagyjából a felét. Ebben a térségben körülbelül 12,3 százalékos volt a visszaesés a vizsgált időszakban.

A fogyasztói hangulat minden régióban, és különösen Kínában negatív az infláció és a gazdasági instabilitás miatti erős aggodalmak miatt, amelyek nyomást gyakorolnak a fogyasztói kiadásokra. Ezeket a gondokat tovább súlyosbítja az alkatrészek és a szállítás költségeinek emelkedése, a közelmúltbeli sanghaji bezárások és az Ukrajna elleni orosz háború

- nyilatkozta Nabilah Popal, az IDC kutatási igazgatója.

Így alakultak a kiszállítások

A kiszállítások globális listáját még mindig a dél-koreai Samsung vezeti, azonban az ő mutatói is csökkentek a közelmúltban. A legnagyobb gyártók közül az Apple lehetett az időszak nyertese, hiszen egyedüliként növelni tudta az értékesítéseit. De itt a teljes lista az öt legnagyobb gyártó kiszállításainak a változásiról az év első három hónapjában a megelőző év azonos időszakához képest:

  • Apple: plusz 2,2 százalék
  • Samsung: mínusz 1,2 százalék
  • Xiaomi: mínusz 17,8 százalék
  • OPPO: mínusz 26,8 százalék
  • vivo: mínusz 27,7 százalék

Átalakulhat az okostelefonok piaca

Néhány napja arról írtunk, hogy növekedhet a mobilkészülékek élettartama a következő években. A telefonok tartóssága mellett pedig folyamatosan növekszik a szoftvereik kiszolgálási ideje is. Ezekkel párhuzamosan azonban emelkedni fog az áruk, ezért bővülhet a használt készülékek piaca. A régebbi, de felújított okostelefonok kereslete eddig is nőni tudott. 2024-re azonban 11,2 százalékos gyarapodást követően elérheti a 65 milliárd dolláros részesedést 352 milliós készülékszám mellett.

A meghosszabbodó élettartam nagyon fontos annak érdekében, hogy csökkenjen a mobilgyártás ökológiai lábnyoma. A folyamatok mögött tehát környezetvédelmi szempontok állhatnak, mivel a fenntarthatóság egyik legnagyobb ellensége a gyártás.

A növekvő élettartam át fogja alakítani a kereskedelmi szektort is. Csökkenő értékesítéssel kell számolniuk az eladóknak, ezért egyéb bevételi forrásokat is érdemes lesz keresniük. Egyebek mellett alkalmazásboltokat nyithatnak és médiaszolgáltatásokat is értékesíthetnek. Az online tárhelyek iránti kereslet is növekedni fog, de a telefonokvásárláshoz és lízingeléséhez köthető biztosítási díjak, valamint más pénzügyi termékek is megoldást jelenthetnek a kereskedők számára.


Ne hagyd ki!