Eldurvult a műtrágya viszály
Fotó: Shutterstock

A hatalom hátsója helyett mutatjuk a műtrágyaháború számait

Bige László nyílt, politikai üzenetekkel átszőtt levélben válaszolt az agrárminiszternek. A milliárdos vállalkozó tagadja, hogy megkárosította a gazdákat, ahogyan azt Nagy István állítja. Mi megmaradunk a számoknál.


A legutóbbi csörte

Felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és fogyasztóknak Bige László műtrágyakartellezése - jelentette ki Nagy István agrárminiszter vasárnap a Facebook-oldalán.

Nagy István videójában úgy fogalmazott:

A baloldali milliárdos ellehetetleníti a magyar mezőgazdaságot. A Nitrogénművek Zrt. piaci helyzetét kihasználva mesterségesen tartotta drágán a műtrágya árát és most korlátozná a gazdákat a hozzáférésben. Nagy István azt is elmondta, a nagyvállalkozó hét éven keresztül nemcsak a magyar gazdákat, hanem minden magyar kenyér-, gyümölcs- és zöldség vásárlót megkárosított, hogy extra profithoz juthasson. Az Agrárminisztérium határozott álláspontja, hogy a gazdálkodók és a magyar családok érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni a biztonságos magyarországi műtrágyaellátás kapcsán.

Nagy István elfogadhatatlannak nevezte a termelőkön és a magyar családokon való inkorrekt nyerészkedést, majd hétfőn azt is megjegyezte, számszerűsítik a Bige László cége által okozott kárt.

A válasz

A vádakra Bige László az agrárminiszternek szóló nyílt levélben reagált. Mint írta,

Nyugat- Európához viszonyítva majdhogynem mindig olcsóbb volt a műtrágya Magyarországon, mint Németországban. Ez azt jelenti, hogy mintegy 29 milliárd 880 millió 107 ezer 885 forinttal segítettünk a magyar gazdáknak az olcsóbb műtrágya eladásával németországi kollégáikhoz viszonyítva. Ezek megkérdőjelezhetetlen tények

Bige tagadja, hogy a magyar termelőknek nem akarnak műtrágyát eladni, csak egy napon ebben az évben. A valóság az – írta –, hogy mindennap eladnak, novemberben már 129 479 tonnát értékesítettek, többet, mint az egyhavi kapacitásuk.

Az is igaz, hogy decemberben 1 napos akció keretében fogunk eladni műtrágyát, az úgynevezett Black Friday akció keretében, ahogyan azt már a korábbi években is tettük. Ezen a napon meg lehet venni a 2022 év első 5 hónapjára a teljes műtrágya gyártási kapacitásunkat

Politika, politikusi alfelek

Ön azt állítja, hogy a GVH büntetés helyes volt úgy, hogy nincs tudatában a valós piaci helyzettel. Magyarországnak ilyen… mezőgazdasági minisztere még soha nem volt. Ön politikát akar a világpiaci trendekbe vinni. A világpiaci gáz árat én nem tudom befolyásolni. Mindezt azért csinálják, mert én nyíltan elmondtam, hogy az Önök politikájával én nem értek egyet

-írta Bige László Nagy Istvánnak. A levélben itt uralkodik el a politika, szóba kerül, hogy ki igen, illetve ki nem kereste a hatalom kegyeit altesti tisztogatás céljából, ezeket a részleteket más sajtótermékekben megtaláljátok. Mi maradunk a számoknál.

A számok

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. Az eljárásban összesen 11 hazai szereplő volt érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést. A hivatal 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki. A Nitrogénművek megtámadja a döntést.


Ne hagyd ki!