Gondban a Mol, csúszik a Dunai Finomító teljes újraindítása

A legutóbbi nyomáspróbán újabb műszaki gond akadt, ezért a Mol Dunai Finomítója nem tud 100 százalékos kapacitásra kapcsolni pénteken. Korábban még így tervezték, írja az Index.


Az elmúlt hetekben nagy erőkkal dolgoztak a Mol százhalombattai Dunai Finomítójának karbantartásán. A finomító körülbelül 55 százalékon üzemelt sokáig, miután egy tervezett karbantartási folyamat közben olyan meghibásodást észleltek, ami miatt újabb javításokra volt szükség. A magyar olajvállalat úgy tervezte, hogy december 2-től ismét teljes kapacitással termel majd az üzem, miután addig biztonságosan befejezik az egyik legkényesebb egység, a HDS karbantartását és ellenőrzését.

Az Index úgy tudja, hogy a szerdai nyomáspróbán újabb repedést találtak a rendszerben,a hiba elhárítása minimum 3 napos csúszással jár.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára néhány napja azt mondta: amíg a 480 forintos ársapka érvényben van, addig együtt kell élni azzal, hogy a nagykutakon is átmeneti készlethiány lehet. „A kormányzatnak el kell döntenie, hogy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban” – fogalmazott a szakember.

Az RTL híradó érdeklődésére a Mol elismerte, hogy a napokban részleges, jellemzően pár óráig fennálló termékhiány a hálózatuk 20 százalékában jelentkezett.Az Index úgy tudja: a Molnak nemcsak Százhalombatta újraindítása okozza a problémát, hanem a megfelelő mennyiségű import hiánya is.


Ne hagyd ki!