Fekete szén be markol két kéz

Indiai cégek egyre gyakrabban használnak ázsiai fizetőeszközt az orosz szénimport rendezésére. Közben életbe lépett az európai uniós embargó az orosz szénre.


Moszkva és India ily módon kikerülik a globális kereskedelemben használatos fizetőeszközt, az amerikai dollárt, egyben részben hatástalanítják a Moszkva ellen hozott nyugati szankciókat.

Rejtő Jenő-i fordulatok

A Reuters nyomán korábban mi is írtunk egy nagyszabású indiai szénvásárlásról, amelyben kínai jüannal fizettek, de újabb dokumentumok és iparági források most azt bizonyítják, hogy a gyakorlat egyre szélesebb körben terjed, bár nem mindig a kínai pénznemet használják.

India az Ukrajna ellen indított orosz háború óta nagy mennyiségben vásárol be az orosz olajból és szénből, miután ezek a piaci árnál olcsóbban hozzáférhetőek.

Júliusban Oroszország volt India harmadik legnagyobb szénszállítója: júniushoz képest ötödével nőtt az import, méghozzá rekordszintre: 2,06 millió tonnára.

Dirham, jüan, egyebek

Júniusban indiai vevők legkevesebb 742 ezer tonna orosz szénért nem dollárban, hanem valamilyen más pénznemben fizettek. Ez a júniusi orosz szénimport, 1,7 millió tonna 44 százaléka – írja most a Reuters.

Indiai acél- és cementgyártók az orosz szén árát az Egyesült Arab Emírségek dirhamjával, hongkongi dollárral, kínai jüannal vagy euróval rendezték az elmúlt hetekben.

A nem dollárban lebonyolított szénkifizetések 31 százalékát a jüan, 28 százalékát a hongkongi dollár tette ki júniusban. Az euró a kifizetések kevesebb, mint negyedét, az Emírségek dirhamja pedig egyhatodát.

Embargó és új pénz

Közben csütörtökön, augusztus 11-én nulla órától életbe lépett az európai uniós embargó az orosz szénre. Az Unió arra számít, hogy ez érzékenyen fogja érinteni Oroszországot, mert a blokk a legnagyobb szénkereskedő partnere. Éves szinten a Kreml emiatt mintegy 8 milliárd eurós bevételkiesésre számíthat, legalábbis így vélik az Unió vezetői. A legnagyobb európai vásárlók Németország, Lengyelország és Hollandia voltak.

Itt írtunk arról, hogy Putyin orosz elnök új tartalékvalutát hozna létre mások mellett Indiával közösen, hogy megtörje a dollár dominanciáját.

The Conversation

Ne hagyd ki!