Fekete szén be markol két kéz
Fotó: Shutterstock

Megvalósul Putyin álma? Egyre több ország kerüli a dollárt fizetéskor

Indiai cégek egyre gyakrabban használnak ázsiai fizetőeszközt az orosz szénimport rendezésére. Közben életbe lépett az európai uniós embargó az orosz szénre.


Moszkva és India ily módon kikerülik a globális kereskedelemben használatos fizetőeszközt, az amerikai dollárt, egyben részben hatástalanítják a Moszkva ellen hozott nyugati szankciókat.

Rejtő Jenő-i fordulatok

A Reuters nyomán korábban mi is írtunk egy nagyszabású indiai szénvásárlásról, amelyben kínai jüannal fizettek, de újabb dokumentumok és iparági források most azt bizonyítják, hogy a gyakorlat egyre szélesebb körben terjed, bár nem mindig a kínai pénznemet használják.

India az Ukrajna ellen indított orosz háború óta nagy mennyiségben vásárol be az orosz olajból és szénből, miután ezek a piaci árnál olcsóbban hozzáférhetőek.

Júliusban Oroszország volt India harmadik legnagyobb szénszállítója: júniushoz képest ötödével nőtt az import, méghozzá rekordszintre: 2,06 millió tonnára.

Dirham, jüan, egyebek

Júniusban indiai vevők legkevesebb 742 ezer tonna orosz szénért nem dollárban, hanem valamilyen más pénznemben fizettek. Ez a júniusi orosz szénimport, 1,7 millió tonna 44 százaléka – írja most a Reuters.

Indiai acél- és cementgyártók az orosz szén árát az Egyesült Arab Emírségek dirhamjával, hongkongi dollárral, kínai jüannal vagy euróval rendezték az elmúlt hetekben.

A nem dollárban lebonyolított szénkifizetések 31 százalékát a jüan, 28 százalékát a hongkongi dollár tette ki júniusban. Az euró a kifizetések kevesebb, mint negyedét, az Emírségek dirhamja pedig egyhatodát.

Embargó és új pénz

Közben csütörtökön, augusztus 11-én nulla órától életbe lépett az európai uniós embargó az orosz szénre. Az Unió arra számít, hogy ez érzékenyen fogja érinteni Oroszországot, mert a blokk a legnagyobb szénkereskedő partnere. Éves szinten a Kreml emiatt mintegy 8 milliárd eurós bevételkiesésre számíthat, legalábbis így vélik az Unió vezetői. A legnagyobb európai vásárlók Németország, Lengyelország és Hollandia voltak.

Itt írtunk arról, hogy Putyin orosz elnök új tartalékvalutát hozna létre mások mellett Indiával közösen, hogy megtörje a dollár dominanciáját.

Ne hagyd ki!