A kannabisz-sziget leendő termékei, kenderlevél és CBD-olajkapszula egy orvos kezében
Fotó: Shutterstock

Kannabisz-szigetet akar létrehozni egy ingatlanmágnás az Ír-tengeren

A 79 éves milliárdos, John Whittaker által vezetett Peel Group ingatlancég 100 millió fontból, azaz nagyjából 44,2 milliárd forintból egy óriási marihuána-ültetvényt szeretne létrehozni a Man-szigeten, ahol a székhelye is található – írja a CNBC.


A nagy üzlet

A tervezett létesítményben gyógyászati kannabiszt állítanának elő, amelyet a világ minden pontjára értékesítenének. Az Ír-tenger közepén található Man-sziget gazdasága elsősorban a pénzügyekre épül, de a turizmus és a mezőgazdaság is kulcsfontosságú ágazatoknak számítanak. Külön érdekesség, hogy a brit korona fennhatósága alá tartozó sziget egyelőre nem legalizálta a gyógyászati kannabisz használatát, ami azt jelenti, hogy az ott előállított növények, kivonatok előnyeit a helyi lakosok nem élvezhetik, ha egyszer valóban beindul az üzem.

A vállalat kezdetleges terveit is felvázolta, melyek alapján 10 épülettel, köztük raktárakkal és irodaházakkal akarja beindítani az üzleten a szigeten.

Úgy gondolom, hogy a gyógyászati kannabisz, a gyógyszerészeti kannabisz a következő igazi, nagy lehetőség a sziget számára, hogy ellopja a rivaldafényt az Atlanti-óceánnak ezen az oldalán. Olyan, atmoszferikusan tárt egységeket akarunk fejleszteni, amelyek biztosítanák a termék maximális hatékonyságát

-mondta a Peel Group pénzügyi igazgatója, Chris Eves, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok és Kanada már erősen nyomul az ágazatban.

Sok a kihívás

Noha az Egyesült Királyságban és a Man-szigeten is tiltottak a rekreációs jellegű marihuána termékek, a termesztés más kategóriába esik. Eves kifejtette, a növényt több nagy raktárban termesztenék, amelyeket a Peel Group alvállalkozói, bérlői üzemeltetnének. Mint mondta, az engedélyezési folyamatokat már több leendő bérlő is elindította. A pénzügyi igazgató hozzátette, a kannabisz-termesztés komoly szakértelmet igényel, ezért valószínűleg profi szakembereket kell majd „importálniuk” a szigetre.

A fejlesztést a helyi lakosok és a törvényhozók zöme támogatja, a kritikusok elsősorban a kannabisz ültetvény energiaigénye miatt aggódnak. A Peel Group erre azt felelte, napelemparkokat fog létesíteni, hogy segítse az energiaellátást.

Eves hozzátette, még ha minden gördülékenyen is fog haladni, akkor is minimum 2-3 év kell ahhoz, hogy az ültetvény valódi értéket termeljen.

A Man-szigeten kedvező adórendszer működik a nagy nettó vagyonnal rendelkező személyek számára, amely nem tartalmaz tőkenyereség-adót és örökösödési adót sem. Ebből kifolyólag meglehetősen sok milliárdos köthető a szigethez, akiket rengeteg kritika ért az elmúlt években adóelkerülési praktikáik miatt.

A közelmúltban arról írtunk, hogy már az Uber is beszállt a marihuána-bizniszbe, erről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN olvashattok.

Ne hagyd ki!