A GoStudent nevet viselő osztrák oktatási applikáció 244 millió dolláros befektetéshez jutott. A startup értéke ezzel meghaladta az 1,6 milliárd dollárt – írja a CNBC.


A GoStudent vállalatot Felix Ohswald alapította 2016-ban. A startupnak alig 5 évre volt szüksége, hogy elérje az 1 milliárd dolláros piaci értéket. A CB Insights adatai szerint a GoStudent Európa első oktatásra szakosodott technológiai startupja, amely elérte az unikornis minősítést (tehát az értéke meghaladta az 1 milliárd dollárt). Az unikornis kifejezést Aileen Lee befektető alkotta meg 2013-ban, arra utalva, milyen ritka, hogy egy startup eléri ezt a státuszt. Érdemes megemlíteni, hogy a norvég Kahoot hasonló portfólióval és piaci értékkel rendelkezik, viszont ez a cég 2019-ben tőzsdére ment, így szigorúan véve nem minősül unikornisnak. A GoStudent fő befektetői a SoftBank és a kínai technológiai óriásvállalat, a Tencent.

Mit tud az app?

A GoStudent 6-19 éves diákokat köt össze magántanárokkal. A szülők havi előfizetéseket vásárolhatnak a cégtől. Minden előfizetés egy magántanárt biztosít a diákoknak. A havidíjak 20 és 32 dollár, azaz 5940 Ft és 9504 Ft között mozognak. Az alapító elmondta, hogy a cég napjainkban havonta 400 ezer előfizetést értékesít. Az eladások 700 százalékkal ugrottak meg az elmúlt 12 hónapban. A vállalat célja, hogy év végére megduplázza a havi előfizetők számát.

A GoStudent-hez hasonló oktatási applikációk, mint a Coursera, a 2U, vagy a Chegg hatalmas népszerűségnek örvendtek a koronavírus alatt. Ez nem meglepő, hiszen a biztonsági intézkedések következtében világszerte 1,5 milliárd gyermek kényszerült arra, hogy tanulmányait az otthonából folytassa. Közülük sokan az oktatási applikációkhoz fordultak segítségért. Ohswald azt is hozzátette, hogy érdekes módon nem is igazán a gyerekeknek köszönheti az applikációja kirobbanó népszerűségét. Elmondása szerint a korábban szkeptikus szülők egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az online oktatás világa iránt.

A cég népszerűségét tovább növeli, hogy nagyon komolyan veszi az megfelelő oktatók kiválasztását. Például a jelentkező matematika tanárok csupán 8 százaléka nyer felvételt a céghez. Ettől függetlenül a botrányok sem kerülték el a vállalatot. Kiderült, hogy egy olyan oktatót is felvett, akit a közelmúltban eltiltottak a tanítástól. A 60 éves tanár korábban a saját meztelen képeit árulta a diákoknak. Amint ez kiderült, a vállalat azonnal menesztette az oktatót. Azzal védekezett, hogy az elítélt tanár álnéven jelentkezett a céghez.

Rövidtávú célok

A GoStudent szolgáltatásai jelenleg Európa 15 országában érhetők el. A vállalat elsődleges célja a terjeszkedés, egyebek között Mexikóban, Kanadában, Malajziában, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken. A vezérigazgató azt is elmondta, hogy Kínába és Indiába nem akarja bevinni a cégét, ugyanis ezekben az országokban akkora a konkurencia, amellyel a GoStudent aligha vehetné fel a versenyt. Továbbá a vállalat az tervezi, hogy a jelenlegi alkalmazotti gárdáját 600-ről 1000 főre bővíti.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!