Paks is megszólalt az ügyben
Fotó: Shutterstock

Amerikai fűtőanyag válthatja az oroszt Pakson

Az Európai Bizottság a REPowerEU programjával az orosz olajról és gázról történő leválás mellett a nukleáris üzemanyag beszerzéséhez is támogatást kínál, egyebek között a Paksi Atomerőmű számára. A hírek szerint akár amerikai fűtőanyag is érkezhet az orosz helyett.


Egyre közelebb az amerikai nukleáris fűtőanyaghoz

Az amerikai Westinghouse arra törekszik, hogy hatósági engedélyt szerezzen abban az öt uniós államban (hazánk mellett Bulgáriában, Csehországban, Finnországban és Szlovákiában) a nukleáris fűtőanyag beszállításra, ahol orosz hátterű atomerőművek működnek. Ezeknek az országoknak jelenleg a Roszatomhoz köthető TVEL-től kell venniük a fűtőanyagot – írja a portfolio.hu.

Hasonlóra korábban is volt példa, hiszen az amerikai cég 2008-ban Finnországba már szállított VV440-es típusú reaktorhoz szükséges fűtőanyagot. Most a vállalat azon dolgozik, hogy már jövőre képes legyen ellátni az említett öt ország erőműveit..

Paks sem zárkózott el az amerikaiaktól

A hírrel kapcsolatban a Paksi Atomerőmű jelezte, hogy hosszú távra elég orosz fűtőanyagot tároltak be (törvény írja elő, hogy legalább két évre elegendő fűtőanyaggal kell rendelkezniük, valamint áprilisban volt két légi beszállításuk Oroszországból), de törekszenek a beszállítói diverzifikációra.

A németek és lengyelek egyébként nagyon szorgalmazzák az EU-ban, hogy egy későbbi orosz szankciós csomagba vegyék bele az orosz fűtőanyag importjának tilalmát is, ezért is fontos lehet Paks számára a diverzifikáció. Továbbá a törekvés ellátásbiztonsági szempontból is indokolt lehet. Igaz azonban, hogy a Roszatom a kiégett fűtőelemek elszállításában is segít, azt nem tudni egyelőre, hogy ezt a Westinghouse is vállalná-e.

De mi lesz Paks II.-vel?

Április elején EBBEN a cikkünkben írtunk róla, hogy Orbán Viktor az oroszokhoz köthető paksi bővítéssel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy az EU oldalán merülhet fel probléma a beruházással, hiszen onnan érkeznek a szankciók, de a nukleáris energia kérdése semmilyen javaslatcsomagban nem szerepel – ez most megváltozhat.

Ezért a paksi beruházás a korábbi szerződések szerint folytatódhat

- mondta a kormányfő.

Akkor azt is nyilatkozta, hogy geopolitikai összefüggése is van a sokat (belföldről és külföldről is) támadott beruházásnak. Ha ezek a támadások nem lettek volna, akkor ez az erőmű már üzemelne 2023-ban, és az energiaválságban nagyobb mozgásterünk lett volna, főleg a gázról való leválás tekintetében. Elveszítettünk a támadások miatt jónéhány évet. Ennek most isszuk a levét.

Ne hagyd ki!