Koronavírus elleni, sárga-piros gyógyszerekkel körülvett okostelefon, melynek képernyőjén a Pfizer logója látható
Fotó: Shutterstock

A Pfizer rekord bevételre számít 2022-ben

A Pfizer a napokban közzétette tavalyi negyedik negyedéves pénzügyi eredményeit. Ugyan a Wall Street várakozásait alulmúlta a gyógyszeripari vállalat, de így is arra lehet számítani, hogy az idei év rekorderedményeket fog hozni.Vegyes érzelmek

A Pfizer negyedéves jelentése igen vegyes érzelmeket váltott ki a piacon. A befektetők örülhettek, ugyanis rézvényenként 1,08 dollár osztalékot vehettek ki a várt 87 cent helyett. Ezzel szemben a bevétel már nem érte el az előzetes becsléseket: 24,12 milliárd dollár helyett 23,84 milliárd dollárral (7 390 milliárd forint) zárta az időszakot a vállalat.

A Pfizer „rossz teljesítménye” a belgyógyászati és kórházi szegmensben tapasztalható gyenge eladásokra vezethető vissza. A belgyógyászati árbevétel 3%-kal, 2,24 milliárd dollárra esett vissza, míg a kórházi eladások nagyjából változatlanok maradtak, 1,88 milliárd dollárt tettek ki 2020 azonos időszakához képest. A Pfizer onkológiai árbevétele 7%-kal, 3,24 milliárd dollárra nőtt a megelőző év utolsó negyedévéhez viszonyítva. A Covid-oltóanyag összesen 12,5 milliárd dollárt hozott a cég konyhájára.

Az összbevételt nézve meglehetősen sokat fejlődött a társaság, a 23,84 milliárd dolláros eredmény ugyanis majdnem kétszerese az egy évvel korábbi teljesítménynek.

A Pfizer idén 98-102 milliárd dolláros, abszolút rekordnak számító bevételre számít. Előrejelzése szerint csak a koronavírushoz köthető termékeiből 54 milliárd dollár, azaz nagyjából 17 ezer milliárd forint fog befolyni. Ebből 32 milliárd dollár a vakcinából, 22 milliárd pedig a vírusellenes tablettáiból.

Mire a nagy önbizalom?

A Pfizer a múlt hónap végén megkezdte annak a Covid-vakcinának a klinikai vizsgálatát, amelyet kifejezetten az omikron variánsra fejlesztett a vállalat. Albert Bourla vezérigazgató elmondta, ha minden jól halad, márciusban a 18-55 éves korosztályban már kezdhetik az oltást az új vakcinákkal.

Továbbá a Pfizer és partnere, a BioNTech az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalával (FDA) együttműködve azon dolgozik, hogy felgyorsítsa az oltás engedélyezését az öt év alatti gyermekek számára is, ami akár már ebben a hónapban megtörténhet. A cégek arra számítanak, hogy az öt év alatti gyerekeknek végül három adag vakcinára lesz szükségük.

A Pfizer a Covid terápiás tablettájának, a Paxlovidnak a gyártását és a szállítását is fel akarja gyorsítani, éves szinten nagyjából 120 millió egységgel kalkulál.

Ne hagyd ki!