A gyorsétterem magyarországi igazgatója, Kozák Miklós elmondta, hogy a vendégek az asztaloknál maguk gazdálkodnak az idejükkel, akkor adják le a rendelést, akkor fizetnek, amikor szeretnének, eldönthetik, hogy igénybe veszi-e a felszolgálói szolgáltatást.
A Pizza Hut hazai vezetője szerint Egerben, Nyíregyházán, Veszprémben, Sopronban, Székesfehérváron és Szolnokon tervezik új éttermek nyitását, melyek mind az új koncepció jegyében születhetnek meg. Hozzátette, hogy az új franchise partnereket kereső vállalat teljes körű támogatást nyújt azon partnereinek, akik csatlakoznának az új modellhez.
Bővült az étel- és italpaletta is
Az éttermek ételkínálata is bővült, levesek, tészták, előételek, frissen sült desszertek, valamint csapolt sörök, limonádék és koktélok is várják a vendégeket. Az ünnepi időszakra pedig érkezik a Cheesy Bites, mely sajtos falatokká alakítja a pizzák szelet - írja a Világgazdaság.
12 százalék lehet a szervizdíj maximuma
Nemrég írtunk arról, hogy a kormány 12 százalékban maximalizálja a vendéglátóhelyek által a kiszolgálásért felszámított szervizdíjat.
Nyáron a szervizdíj-borravaló különbségéről a a Gazdasági Versenyhivatal adott ki közleményt.
A szervizdíj, avagy ritkábban alkalmazott nevén felszolgálási díj, a vendéglátóhely egy jogszabályban meghatározott bevételi típusa, melyet kizárólag a dolgozók bérére fordíthat. Ez az extra díj nem csak az adott felszolgálót illeti meg, hanem valamennyi ott dolgozó személy részesül belőle előre meghatározott mértékben. ( ez a gyakorlatban másképp történik, a tulajdonos/üzemeltető nyeli le.)
A szervizdíj megfizetése nem opcionális, a fogyasztónak azt meg kell fizetnie.
A borravaló ezzel szemben egy önkéntesen adható juttatás, melynek mértékét a fogyasztó határozza meg. A vendég így kifejezheti elismerését és köszönetét a felszolgáló munkája iránt. Nagyon fontos azonban, hogy a borravaló milyen módon kerül kifizetésre, mivel ez annak adózására is kihat, és akár ahhoz is vezethet, hogy abból a felszolgáló nem részesül.
Csak akkor kapja meg biztosan a borravalót a felszolgáló és lesz adó- és járulékmentes, ha közvetlenül a felszolgálónak adjuk azt, a végösszegtől elkülönítetten, készpénzben, vagy erre a célra kijelölt borravaló tárolóba helyezzük, aminek tartalmát a dolgozók osztják szét egymás között.