Sebészek szikét adnak át egymásnak gumikesztyűben
Fotó: Shutterstock

Kés alá feküdni a szépségért? A covid és a plasztikai sebészet

A járványban az egészségügy fő problémája a koronavírus terjedésének megfékezése volt, de az rendszer más okokból is nyomás alá került. A plasztikai sebészeten belül például egy új jelenség is felütötte a fejét, amely olyan gyakori, hogy névvel is illetik: a Zoom-diszmorfia miatt egyre több ember fekszik kés alá a világon. A magyarokra ez kevésbé volt jellemző.


Önképzavarok

A Zoom-diszmorfia szorosan összefügg az online meetingek közkedvelt felületével, gyakorlatilag a Zoom volt az önértékelési problémákból fakadó szépészeti műtétsorozatok katalizátora. A meetingelő emberek a számítógép kameráin keresztül olyan csúnyának látták magukat, hogy kés alá feküdtek, botox-kezeléseket, ráncfeltöltéseket kértek leginkább, de más beavatkozást is igénybe vettek - természetesen az USA-ban figyelték meg a változó tendenciát a szakemberek. A kamerák viszont sok esetben torzítanak, így egyáltalán nem biztos, hogy a valóságot hűen tükrözik, mindenesetre a járvány így a plasztikai sebészet szegmensét is leterhelte.

Mi a helyzet itthon?

Nemcsak a covid tolhatta meg a plasztikai sebészet szekerét, hazánkban töretlenül népszerűek a szépészeti beavatkozások, ám egyfajta negatív hullám is érezhető. Természetesen nemcsak a kishitűségből táplálkozó hiúság az igény oka, balesetek, születési rendellenességek, bőrbetegségek is remekül korrigálhatók olyan beavatkozással, amelyet a szakág nyújtani tud.

A magyarországi plasztikai sebészetek közül a Haszon Listák 2020-as top 1000-es egészségügyi listájára* 10 került fel a szépészeti centrumokból, összesen, 1,5 milliárd forint nettó éves árbevételt értek el. A Premium Medical Aestethics Kft. árbevétele 2020-ban 337 millió forint volt, ezzel a szegmens elsője, összesítésben pedig a 215. top egészségügyi vállalkozás. Őket az Aesthetica IMC Kft. követi 229 millió forinttal, a bronzérmes pedig a Rezek Kft. 179 millióval. A három legjobb plasztikai sebészet budapesti, de az ország több pontjáról is a legjobbak közé kerültek: Ágfalva, Pécs és Székesfehérvár képviselteti magát 1-1 centrummal.

  Visszaesés

Hazánkban valószínűleg még nem omlottak össze a menedzserek a meetingek vizuális tapasztalataitól, a szegmens árbevételei sok esetben ugyanis csökkentek az előző évhez képest. Míg az Aesthetica 2019-ben toronymagasan vezetett a több mint félmilliárd forintos nettó éves árbevételével, 2020-ban "csupán" 229 millió forint bevétellel kalkulálhatott. A 2020-as első helyezett az előző évhez képest 2020-ban 65 millió forint pluszt könyvelhetett el.

A harmadik Rezek Kft. jobban teljesített 2019-ben az árbevétel alapján. Míg az előző évben 199 milliót hozott a biznisz, 2020-ban 179 millióval zárt. Vegyesen nőttek és csökkentek az árbevételek egy év leforgása alatt, ami érdekes, hogy a 925. helyen, a szépségipari sereghajtó Klasoplast Kft. 2019-hez képest gyakorlatilag megduplázta a befolyt pénzt, és 81 millióval számolt el a tavalyi évre.

A covid a dolgozói létszámot is érinthette, bár arra vonatkozó adat, hogy a szegmensben összesen foglalkoztatott 77 dolgozóból miért lett 2020-ra csak 69, nem érkezett az Optentől. Ugyan még így is a legjobbak közt vannak a vállalatok, az amerikai álomfellendülés azonban itthon nem érezhető a szakági adatok alapján.

Az adatfelvételről

*A toplista az Opten 2020-as árbevételi adatai alapján készült. 2020-ban a működő egyéni vállalkozók és adószámos magánszemélyek nélkül a szektorban 14 601 ilyen cég működött. A Haszon Listák októbertől rendszeresen megjelenő melléklet lesz a Haszon Magazinban, gazdasági ágazatok elemzéseivel és érdekességekkel érkezik majd. Iparági tagság is váltható a Listákhoz, erről bővebb információ a listak.haszon.hu portálon, vagy https://www.facebook.com/Haszon-Listak-247544833816110 Facebook oldalon.


Ne hagyd ki!