Tízmilliárdok, fényűzés és Picasso. Mi történik Las Vegas-ban?
Az MGM Resorts globális vendéglátó- és szórakoztatóipari vállalat a Sotheby's aukciósházzal együttműködve egy híján tucatnyi Picasso műalkotást bocsájt árverésre, amelyek együttesen akár 31 milliárd forintnak megfelelő dollárt is hozhatnak a vállalat konyhájára.


A szóban forgó festményeket, szobrokat és rajzokat az egykori kaszinómogul, a Wynn Resorts hotel- és kaszinólánc korábbi vezetője, Steve Wynn gyűjtötte össze. Wynn 2000-ben eladta a Mirage Resorts hotel- és kaszinóláncot az MGM-nek, majd 2018-ban, szexuális zaklatási vádaktól megtépázva -amelyeket a mai napig tagad - végleg otthagyta a kaszinó piacot. Az árverésre azért kerül sor, mert az MGM a jövőben a kortárs művészek, a női és a színes bőrű alkotók munkáit akarja népszerűsíteni.

A Sotheby’s „vidékre” megy

Az árverés előtt álló művek jelenleg a Las Vegas-i Bellagio Hotel & Casino Picasso témájú éttermében vannak kiállítva, ahol egy átlagos menü, egy minőségi pezsgővel nagyjából 80 ezer forint körül mozog.

A gyűjtemény egyik legdrágább darabja egy 1938-as portré, amely Picasso szeretőjét ábrázolja. A „Nő vörös-narancssárga sapkában" nevet viselő festmény önmagában akár 20 millió dollárt (hatmilliárd forint) is érhet. A „Férfi és gyermek" portré szintén 20 millió dollárért találhat gazdára.

Az MGM hozzátette, hogy az árverés sikere nagyban függ attól, hogy a vevők mennyire akarnak olyan műveket vásárolni, amelyek Wynn nevéhez köthetők. A vállalat hozzátette, szándékosan nem határolódik el az üzletembertől, ugyanis az egykori vezető kulcsszerepet játszott a gyűjtemény kialakításában.

Az is kiderült, hogy a világ egyik legnagyobb szépművészeti aukciós háza, a Sotheby's eddig csak a Londonhoz és New York-hoz hasonló nagy művészeti központokban szervezett árveréseket, így a Vegas-i kiruccanás igazi rendhagyó esemény lesz a cég életében. A teljes gyűjtemény értékét 104 millió dollárra, azaz nagyjából 31 milliárd forintra becsülik.

Ne hagyd ki!