Van, ahol csökkentek a repülőjegyárak
Fotó: Shutterstock

Érik a fordulat a repülőjegyek árában

Úgy tűnik, véget érhet a repülőjegyek drágulása Európában és Ázsiában. Normalizálódni látszik a piac, sőt, van példa árcsökkenésre is. Azonban érezhetően árérzékenyebbek lettek az európai utasok.


Van, ahol csökken a repülőjegyek ára

Az előző időszakra jellemző jelentős áremelkedések után stabilizálódni látszik a repülőjegyek ára Európában és Ázsiában. Sőt, bizonyos régiókban árcsökkenés is megfigyelhető, ami a Covid-járvány utáni utazási hullám lecsengésével magyarázható – írja a Reuters.

A pandémia után hirtelen ugrott meg a légitársaságok forgalma. Azonban a járatkínálat nem tudott azonnal alkalmazkodni ehhez, ezért (is) emelkedni kezdtek a jegyárak.

Viszont a Portfolio megjegyzi, az is látszik, hogy az európai fogyasztók árérzékenyebbek lettek az infláció és a növekvő megélhetési költségek hatására. Emiatt olcsóbb utazási lehetőségeket keresnek. Az elemzők ezzel magyarázzák, hogy egyre népszerűbbek az olyan kelet-európai üdülési úti célok, mint például Törökország és Románia.

Hozzáteszik, az európai utazási piac a nyári időszakra várhatóan eléri a járvány előtti szintet, részben a párizsi olimpia hatására. Viszont a Kínából induló nemzetközi járatok továbbra sem mutatják a pandémiát megelőző forgalmukat, de a jegyáraik meghaladták a 2019-es szintet.

Olcsón úsznád meg a nyaralást? Az időzítés a kulcs

Egyéként sokan már megtervezték a nyaralásukat, mások a megfelelő ajánlatra várnak. Az Expedia utazásokat összehasonlító weboldal nyilvánosságra hozott egy felmérést, ami segíthet a bizonytalanoknak eldönteni, mikor érdemes útnak indulni.

Az Expedia útmutatójából egyebek mellett fény derül arra is, melyik hónapok, hetek és napok lehetnek a legolcsóbbak a nyáron, amikor "legpénztárcabarátabban" utazhatunk külföldre.

A felmérés készítői szerint júniusban és júliusban még érdemes türelmesen várnunk.

Ugyanis – előrejelzések szerint – augusztus lesz a nyár legkevésbé forgalmas és legolcsóbb időszaka.

Ekkor repülhetünk tehát a legkedvezőbb áron – akár kontinensen belül, Ázsiába, vagy a tengerentúlra. A nyár utolsó hónapja olyan szempontból is ideális lehet, hogy ekkor találkozhatunk a legkevesebb turistával a repülőtereken és a népszerű látványosságoknál egyaránt.

A vizsgálat a legzsúfoltabb időszakoknak is utánajárt: az Expedia szerint az idei nyár legforgalmasabb napjaira június utolsó hetében (június 29. és július 3. között) kell számítanunk.

A weboldal nagyon részletes grafikonokat is összeállított, amelyekből nyomon követhető, hogy a hét melyik napja lesz várhatóan a legkedvezőbb a repüléshez.

Ezek alapján a hét legolcsóbb napjának a hétfő, míg a legkevésbé forgalmasnak a keddi nap tűnik.

Ne hagyd ki!