A Sakura nevű gyémánt nemcsak a vételárával, hanem a méretével is rekordot állított fel-olvasható a CNBC cikkében.


A Sakura a Christie's aukciós ház árverésén talált új gazdára. A 15,8 karátos drágakövet 29,3 millió dollárért (átszámítva 8,5 milliárd forintért) vásárolta meg egy ázsiai magánszemély. Találó nevet adtak a ritka gyémántnak, a Sakura japánul cseresznyevirágot jelent. A korábbi csúcstartó a bíbor-rózsaszín (egyes vélemények és szakfordítók szerint lila-rózsaszín) gyémántok világában a „The Spirit of the Rose" volt, 14,8 karáttal és 27 millió dolláros vételárával.

Igazi ritkaság

A színes gyémántok nagyon ritka drágakövek, 10 ezer kibányászott ékszer minősítésű gyémántból csupán egyetlen kő felel meg a „Fancy" színminősítésnek. A Sakura a „Fancy Vivid" minősítést kapta a színmélységének és a „belső tökéletességének" köszönhetően. Utóbbi annyit tesz, hogy a belső hibái csak egy nagyon erős mikroszkóp alatt láthatók. A 15,8 karátos újdonsült rekordert egy platina és arany ötvözetű gyűrűbe illesztették bele.

A Sakura mellett a „The Sweet Heart" is gazdára talált az árverésen. Ez egy 4,2 karátos, szív alakú, rózsaszín gyémánt, melyet 6,6 millió dollárért adtak el.

Dübörög a biznisz

A Christie's ázsiai és csendes-óceáni ékszer divíziójának elnöke, Vickie Sek szerint óriási a kereslet a kiváló minőségű színes gyémántok és drágakövek iránt. A mostani aukción összesen több mint 76,4 millió dollárt (közel 22 milliárd forint) pörgettek meg a licitálók.

Persze nem csak a drágakövekért vannak odáig a vagyonos érdeklődők. Az aukciós ház New York-i részlege a napokban Pablo Picasso „Nő az ablak mellett" című festményét árverezte el 103,4 millió dollárért.

Érdekességképp hozzátesszük, nemrégiben Picasso egyik órája is új tulajdonoshoz került. Az említett karóra számlapján számok helyett a festő nevének betűi mutatják az idő múlását, vételára pedig meghaladta a 266 ezer dollárt (közel 76 millió forint). Igaz, ezt már nem a Christie's, hanem a Bonham aukciós ház intézte.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Újított a német adóhivatal: ilyen árverést még biztosan nem láttál!

Történelmi csúcson van a bitcoin árfolyama, a szemfüles kereskedők viszont a napokban jóval a piaci áron alul vásárolhattak be a legnagyobb kriptovalutából, méghozzá a német adóhivatal jóvoltából.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Legyőzni a Facebook-ot? Ez a cég megpróbálja

Korunk egyik legnépszerűbb közösségi média platformja, a Reddit bejelentette, hogy a világ legnagyobb tartalomgyártói közösségét akarja felépíteni. Az akcióterv már kész, a vállalat a napokban nagyszabású toborzásba kezdett.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Elköltözött a jegybank, Matolcsyék is megtudják, mivel jár egy felújítás

A Magyar Állam - mint a Magyar Nemzeti Bank részvénytulajdonosa - nevében a tulajdonosi jogok gyakorlására jogosult pénzügyminiszter részvényesi határozatban rendelkezett arról, hogy a jegybank alapító okiratában az MNB székhelye 2021. november 1-től a 1013 Budapest, Krisztina körút 55. cím alatt található.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!