Jelentősen drágultak a temetések az elmúlt időszakban
Fotó: Shutterstock

Nemcsak a gyász, a temetés költsége is megterhelő lehet

Január óta jócskán drágult a koporsós temetés, a hamvasztás pedig annál is többel. Az utóbbi öt évben pedig 40 százalék körül lehet az emelkedés mértéke. Az árak elszállása leginkább az általános inflációval, azon belül a megugró rezsivel magyarázható.


Néhány év alatt közel másfélszeresére ugrott a temetések költsége

Palkovics Katalin, a Temetkezési Szolgáltatók Szakegyesületének elnöke szerint öt év alatt nagyjából 35-40 százalékkal emelkedett a temetések költsége. A drágulás a koporsós és az urnás búcsúztatásokat egyaránt érintette.

Egy átlagos hamvasztásos temetés 350 ezer, egy koporsós pedig 400-450 ezer forintba kerülhet manapság. Ez megterhelő lehet számos családnak.

Közösen, nagybátyám, apám, testvérek összedobtuk, és úgy meg tudtuk venni, meg tudtuk oldani az egész költséget

- nyilatkozta egy gyászoló az RTL Híradójának.

Azonban a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke elmondta, ha valakinek erre nincs pénze, kérhet segítséget az önkormányzattól. Ekkor a település hitelezi a temetés árát, amit később a hagyatékból kell rendezni.

Az idén is sokat drágult a temetés

Az utóbbi időszakban emelkedtek a virágok árai és a temetők bérleti költségei is. A sírhelyet jellemzően 25 évre, az urna helyét 10 évre lehet megvásárolni.

Azonban jelentős különbségek vannak az árszintben Budapest és a vidék között. A fővárosi, frekventált Farkasréti temetőben nem ritka az 500 ezres és egymilliós sírhely sem. Ehhez adódik még a sírkő és a koporsó ára.

Egy sírkőkészítő a nyáron beszélt róla, a költségei növekedése miatt kénytelen volt 30-40 százalékkal emelni az árain. Így 550 ezer forinttól indul egy egyszemélyes márvány sírkő.

A szolgáltatások árai is növekedtek, a kellékeink is, az előállított termékek is, ennek nagyon nagy befolyásoló tényezője a kialakult energiagazdaság, meg a tavalyi év válsága, illetve folyamatosan nőnek a bérek is és nálunk a mi munkánk az abszolút emberhez kötött

- mondta Palkovics Katalin júliusban.

Hozzátette, tavalyhoz képest átalakultak a temetkezési szokások is Magyarországon. Gyakoribbá vált a hamvasztás, ugyanakkor sokan nem vásárolnak urnahelyet.

Az a tendencia is egyre gyakoribb, hogy az urnát hazaviszik magukkal az emberek vagy elszórják máshol a hamvakat. Január óta a koporsós temetés ára 9,9 százalékkal nőtt, a hamvasztás pedig még többel 11,1 százalékkal drágult. 2019 eleje óta pedig gyakorlatilag megduplázódott a kettő árkülönbsége

- tájékoztatott akkor az elnök.

Ne hagyd ki!