Tények és tévhitek a téli gumiabroncsokról

Ezek a legnagyobb tévhitek a téli gumiabroncsok vásárlásával kapcsolatban

Rengeteg téves információval és tévhittel szembe találhatjuk magunkat akkor, ha új téli gumiabroncsot szeretnénk vásárolni, és ezekbe az ember akarva-akaratlanul is belebotlik az interneten, főleg a különböző fórumok felületein.


Sokan spórolni szeretnének, és ezért nem is vásárolnak új téli gumit, és vannak, akik úgy tudják, csak akkor van szükség a téli abroncsokra, ha már leesett az első hó.

A rutinosabb autósok szerencsére fogják a fejüket az ilyen tévhitek hallatán, de azok az autótulajdonosok, akik nem régóta ülnek a volán mögött, könnyen lehet, hogy befolyásolhatóbbak.

Bemutatjuk, hogy mikre kell odafigyelnünk akkor, ha idén új téli gumiabroncsot kell vásárolnunk.

Tények, és tévhitek a téli gumik vásárlásával kapcsolatban

A téli gumik vásárlását nem szabad elsietni! Érdemes körültekintően eljárni, főleg abban az esetben, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy pontosan milyen téli gumiabroncsot vásároljunk meg.
Sokan úgy gondolják, hogy vásárláskor elég, ha a pontos méretet tudjuk. A gumiabroncs abroncsmérete valóban elengedhetetlen ahhoz, hogy stabil és biztonságos legyen a téli közlekedésünk, de ezen kívül van még néhány nagyon fontos dolog, melyet szem előtt kell tartanunk.

Minden gumiabroncs oldalfalán fel van tüntetve az abroncs pontos mérete, illetve egy terhelési, és egy súlyindex is. Ezeket ugyancsak fontos figyelembe vennünk akkor, ha új gumit kell vennünk. Jogszabály foglalja magába azt, hogy a téli gumik esetében a terhelési index nem lehet kisebb, mint amit a gyártó megszab, a sebesség index pedig csak akkor lehet kisebb, ha az a sofőr számára jól látható helyen fel lesz tüntetve. Gyakori, hogy ilyenkor a kormánykerékre, vagy a műszerfalra tesznek egy matricát az autósok.

Biztonságosabb lesz a közlekedés, ha keskenyebb téli gumit vásárolunk”

Ez a tévhit nagy valószínűséggel onnan ered, hogy a rally versenyautókon valóban keskeny abroncsok láthatóak, de ez nem azt jelenti, hogy minden vezetési stílushoz, minden járműre ez lenne az ideális választás! Ezek az autók más kormányzati erőátviteli rendszerrel rendelkeznek, illetve jellemzően egészen más a gumik szerkezete és a felépítése is.

Ha az útfelület latyakos, vagy esetleg porhóval fedett, akkor talán tényleg jó lehet a keskenyebb abroncs, ám minden más esetben a szélesebb gumiabroncs lehet a legbiztonságosabb megoldás.

A téli gumik nem sokban térnek el a nyári abroncsoktól, ezért nem is fontos a szezonális abroncscsere.”

Téli gumira akkor van szükségünk, amikor a nappal mért hőmérséklet átlagosan már nem éri el a plusz 7 Celsiusfokot. A nyári és a téli gumik között számos különbséget vélhetünk felfedezni, mely megmutatkozik a futófelületi mintázatukban, illetve a gumikeverékükben is. A nyári abroncsok mintázati blokkjai jellemzően egyben vannak, míg a téli gumik mélyebb mintázattal, nagyobb barázdákkal rendelkeznek. Ez pedig azért fontos, mert így lesz remek a tapadásuk még jeges, vagy havas utakon is. Emellett a téli gumik speciális anyagösszetételük lehetővé teszi azt, hogy ezek a szezonális gumik ne váljanak rideggé és merevvé még nagyon alacsony, fagypont alatti hőmérsékleten sem. (x)


Ne hagyd ki!