Költségcsökkentési  kényszerben a Vodafone
Fotó: Shutterstock

Indulnak a kirúgások a Vodafone-nál, de nem nálunk

Nehéz naptári évet zárt december végén a Vodafone Csoport, melyet januártól átmenetileg új vezérigazgató irányít. A társaság a költségcsökkentés jegyében rövidesen jelentős számú dolgozótól válhat, írja a hwsw.hu. A félreértések elkerülése végett, a leépítések a Csoportra vonatkoznak, a magyar leányvállalat most zajló eladását nem érintik.


Az elmúlt öt év legnagyobb létszámleépítésére készül a brit Vodafone Csoport, miután a cég még az iparági átlaghoz képest is nehéz 2022-es éven van túl - írja meg nem nevezett belsős forrásokra hivatkozva a Financial Times. A cég a nehézségekre reagálva költségcsökkentési és egyéb, adósságrendezési lépésekkel igyekszik helyzetén javítani, melynek része a dolgozói létszám csökkentése, de éppúgy a magyar leányvállalat értékesítésének január végén várható lezárása is.

A lap forrásai szerint a Vodafone több száz, elsősorban a londoni központban dolgozó alkalmazottól válna meg, ami ránézésre nem tűnik különösebben drasztikus intézkedésnek, tekintve hogy csak Nagy-Britanniában 9400, globálisan pedig 104 ezer alkalmazottja van a cégnek.

A Vodafone ezért várhatóan vagy több körös létszámcsökkentés, netán további eszközök értékesítésével próbálja végrehajtani azt az egymilliárd eurós költségcsökkentési tervet, melyet 2026-ig irányzott elő tavaly novemberben a menedzsment. A cég éppen akkor zárta az üzleti év első felét, méghozzá tetemes profitcsökkenéssel, elsősorban a vállalatcsoport zászlóshajójának tekinthető Vodafone Németország kiábrándító teljesítménye miatt.

Tavaly december elején a társaság bejelentette, hogy az év végén távozik a cég éléről Nick Read vezérigazgató, aki egyebek között a Vodafone magyarországi leányvállalatának az értékesítését is bejelentette 2022 augusztusában. A Vodafone-t most a társaság pénzügyi igazgatója, Margherita Della Valle vezeti, már az ő aláírása szerepelhet a brit multi, a 4iG tulajdonában lévő Antenna Hungária valamint a magyar állam részéről múlt hét elején megkötött adásvételi szerződésen.

Míg a magyar leányvállalat eladása a jelek szerint rendben lemegy, ugyanez nem volt elmondható az olasz és a spanyol piacokon tervezett, Vodafone-értintettségű tranzakciókról, írja a hwsw.hu.

Ne hagyd ki!