Fehér autóba tankoló férfi keze
Fotó: Unsplash

Jó hírek: Újra kapunk orosz olajat és olcsóbb lesz a benzin

Tegnap derült ki, hogy a Barátság kőolajvezeték kiszáradt, azon keresztül nem jön orosz olaj Magyarországra. A szállításokat megakadályozó elszámolási vitát sikerült megoldani, így ma 15 órától újra jöhet az országba orosz olaj. Ez azonban egyelőre nem enyhít a meglévő ellátási gondokon.


Fizetett a Mol, indulhatnak a szállítások

A Mol átutalta az ukránoknak a Barátság kőolajvezetéken át szállított orosz kőolaj utáni tranzitdíjat, így ma 15 órától újra érkezhet hazánkba az energiahordozóból. A gyors intézkedésre azért volt szükség, mert az üzemanyag ellátási helyzet nem túl rózsás Magyarországon. Sok benzinkútnál nem lehet tankolni, máshol pedig korlátozzák az üzemanyagból vásárolható mennyiséget.

Önmérsékletet kér az olajtársaság

Hogy ez mennyire komoly probléma, azt jelzi, hogy a Mol Facebook posztban kéri ügyfeleit arra, hogy legfeljebb 50 litert tankoljanak. Mint fogalmaznak:

„Ha mindenki csak annyit vásárol, amennyire valóban szüksége van, lesz elegendő üzemanyag az országban.”

Az olajtársaság elismeri, hogy hálózatában megnövekedett a kereslet, de az ellátás a kőolajszállítások leállása miatt sem kerülhet veszélybe, miután három hétre elegendő kőolaj tartalékkal rendelkezik, az ország stratégiai készletei pedig hónapokig elegendőek. A tankolási limit célja szerintük az, hogy minden vásárlójukat ki tudják szolgálni.

Olcsóbb lesz a benzin

Ilyen helyzetben minimum meglepő, hogy a holtankoljak.hu portál információi szerint pénteken bruttó 8 forinttal tovább csökken a 95-ös benzin ára, így azt literenként 663,9 forintért lehet tankolni. A gázolaj ára péntektől 722, 9 forint lesz literenként. Bár az orosz olajszállítások elapadása kapcsán felmerült, hogy az üzemenyagárstoppot fel kell számolni, a jelek szerint erre továbbra sem kerül sor, így a lakosság továbbra is 480 forintért tankolhat.

Ne hagyd ki!