Mind a két rendszerben vannak fontos változások. Mutatjuk a részleteket a Bank360.hu cikke alapján.


Több ponton változnak a lakásfelújítási támogatással kapcsolatos szabályok, egyrészt bővül az elszámolható felújítási munkálatok köre a szellőztető rendszer beépítésével, illetve a szennyvíztisztító ülepítő medence létesítésével. Másrészt nem esnek el a lehetőségtől a szolgálati lakásban élők, a változás a már folyamatban lévő igénylésekre is érvényes.

További könnyítés a lakásfelújítási hitel igénylőinek, hogy akár olyan közeli hozzátartozót is bevonhatnak a hitelügyletbe, aki nem él a felújított ingatlanban - például szülőt, nagyszülőt vagy testvért. Szintén lényeges változás, hogy akkor sincs probléma, ha a hiteligényléstől számított egy éven belül nem mutatják be a számlákat a banknak - ezt a feltételt már a folyamatban lévő szerződéskötéseknél sem kell alkalmazni. A hitel felhasználását ettől függetlenül igazolni kell.

Halmozók

A támogatások halmozását igyekszik elkerülni a kormány azzal a módosítással, amely a lakásfelújítási kölcsönt és a jelzáloghitel-elengedést is igénylő családok esetében maximalizálja az igényelhető lakásfelújítási támogatás összegét - vagyis előfordulhat olyan eset, hogy hiába tudják igazolni számlákkal a jogosultságot a hárommillió forintos támogatásra, ezt mégsem vehetik igénybe teljes egészében.

Változások a csok-nál

  • Elszámolhatóak lesznek a csok támogatásból a Lechner Tudásközpont oldalán található Nemzeti Mintaterv Katalógusban szereplő tervrajzok felhasználásának az adaptációs költségei. Az elszámolásnál ehhez a Lechner Tudásközponttal kötött szerződést, a tervezési díjról szóló számlát és az elektronikus építési naplót kell bemutatni.
  • Változott a tb-jogviszonyra vonatkozó feltétel: az új megfogalmazás szerint "a különböző, egymást követő jogosultsági időszakokat össze kell számítani", a jogosultsági időszakot pedig folyamatosnak kell tekinteni, ha abban egybefüggően legfeljebb 30 nap megszakítás van. Azok a napok nem számítanak bele az igényléshez szükséges tb-jogviszonyba, amelyeken nem él a tb-jogviszony. Ez enyhítés a korábbi szabályozáshoz képest, mivel eddig összesen nem lehetett 30 napnál hosszabb szünet a vizsgált időszakban. A módosítás alapján a rendelet hatálybalépését követően az egybefüggő szünetek hosszát fogják vizsgálni, és nem fognak összeadódni a rövidebb szünetek.
  • A támogatások folyósítására vonatkozó szabályok azzal egészültek ki, hogy a folyósítás akkor kezdhető meg, ha a támogatott személy a saját erejét az új lakás vásárlására már felhasználta.

Áfa-kedvezmények

Azok, akik 2020. január 1. és 2021. január 1. között igényeltek csokot építkezésre, utólag is beadhatják az igénylést az áfa visszatérítési támogatásra - kivéve, ha már igénybe vették ezt a kedvezményt preferált kistelepülésen épülő új építésű ingatlanhoz. Erre eddig nem volt lehetőség, mert a két támogatást egyszerre kellett igényelni.

További könnyítés azok számára, akik generálkivitelezővel építkeznek preferált kistelepülésen, hogy a rendeletmódosítás hatálybalépése után az 5 százalékos áfával kiállított számlákat is benyújthatják - eddig ugyanis csak a 27 százalékos áfával kiállított számlákkal kapcsolatban vehették igénybe a kedvezményt, a januártól élő kedvezményes áfa miatt azonban 5 százalékos áfával kiállított számlákat kapnak.

A 2021-től elérhető áfa-visszatérítés a 2021. január 1. előtt megkötött vállalkozói szerződésekkel összefüggésben is igénybe vehető. A számlabemutatási kötelezettséget a tavaly kiállított 27 százalékos, és az idén kiállított 5 százalékos áfás számlákkal is teljesíteni tudják. A tavaly kiállított számlák adóját azonban nem téríti vissza az állam, vagyis az igénybe vehető támogatási összeg ezzel a módosítással nem lett magasabb.

Összeállításunk a Bank360.hu cikkének szerkesztett változata.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Mit csinál manapság Melinda Gates? Amit Jeff Bezos exneje is!

Jeff Bezos exneje, MacKenzie Scott és Melinda French Gates összesen 40 millió dollárt, azaz közel 12 milliárd forintot szentelt egy olyan ügynek, amely középpontjában az amerikai nők karrierlehetőségeinek és életkörülményeinek javítása áll.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Mit mérlegeljünk elektromos autó vásárlása előtt? 4 tipp a szakértőtől

Nagy értékű vagyontárgy beszerzésekor számos tényezőt figyelembe veszünk. Nincs ez másképpen elektromos gépjármű vásárlásakor sem. De mi alapján döntsünk ilyenkor? Mutatjuk!
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

26 milliárdra büntették a Zoom-ot, mert kiszivárogtatta a felhasználók adatait

Az Egyesült Államok Kerületi Bírósága 86 millió dollárra, átszámítva közel 26 milliárd forintra büntette a videokonferenciákra szakosodott Zoom vállalatot a felhasználók személyes adatainak kiszivárogtatása miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!