élelmiszer, Románia, Lengyelország, Magyarország
Ez elviselhetetlen! Meddig drágul még az élelmiszer?

Miért drágább a magyar élelmiszer a lengyelnél?

A 12 nagy árucsoportból 9-ben a magyar árszint a legmagasabb Romániával és Lengyelországgal összevetve. A legnagyobb a magyar drágaság az élelmiszer, a kommunikáció és a lakhatás területén.


A háztartások fogyasztási kiadásainak (HFCE) árszintjében - ezt a piaci áron vásárolt termékek és szolgáltatások alapján számolják - Magyarország az EU-átlag 76%-án áll, Lengyelországban 66%-os, Romániában 60%-os a mutató - írja a Portfolio.

A friss adatok arra is rávilágítanak, hogy az élelmiszer az a termékkör, ahol a magyar árszint először utolérte az EU-átlagot. A 2023-as állapot szerint ugyanis az élelmiszer-árszínvonal az uniós szint 100,9% százaléka. A leginkább az olajok, zsírok relatív drágasága szembeötlő (EU átlag 122%-a), de drága a tej,sajt,tojás termékkör (118%) és a pékáru (104%) is. Ehhez képest a hús viszonylag olcsó (81%), de a román, lengyel árakhoz viszonyítva ez is drága.

A világrekord áfa is drágít

A portál elemzése szerint az élelmiszer esetében a nagy áfa-terhelést és az élelmiszeripar alacsony hatékonyságát sejthetjük a háttérben, a kommunikáció drágasága mögött a gyenge árverseny állhat, a lakhatásnál pedig a magas bérleti díjak állhatnak a háttérben.

Inkább a lengyel árszint alacsony?

A portál következtetése szerint a magas élelmiszerárak és az elmúlt évek gyors árfelzárkózása ellenére a magyar árszint összességében egyáltalán nem mondható kiugróan magasnak, inkább a lengyel és román árszint tűnik túlzottan alacsonynak.


Ne hagyd ki!