Biciklis ételfutás hátulról az utcán

Ha saját magad nem tudod megoldani a kiszállítást, három nagy ételrendelő felülethez tudsz csatlakozni.


​Mit tehet egy vendéglős pandémia idején?

Ha valaki nem szeretne bezárni, akkor vagy elvitelre dolgozik, vagy maga oldja meg az étel kiszállítását vagy jutalékért csatlakozik egy ételrendelő és kiszállító vállalkozáshoz. Minden módszernek van hátulütője. Ha elvitelre dolgozik, az étterem ki van szolgáltatva a vendégeknek, akik vagy jönnek, vagy nem. Ha maga oldja meg a kiszállítást, akkor a rendelésfelvételhez saját online felület kell, a futárok foglalkoztatása pedig plusz költséget jelent. Az étterem csatlakozhat egy szolgáltatóhoz is, amelyiknek van saját online rendelési felülete és futárszolgálata is, ám ezért meg jutalékot kell fizetni.

Ennyibe kerül a kiszállítás a legnagyobbnál...

A piacot három nagy szolgáltató, a Netpincér, a Wolt és a Bolt uralja. Az index.hu cikkében utánajárt, melyik szolgáltató mit kínál a hozzá csatlakozó éttermeknek? A saját ételrendelő eboldallal és applikációval, valamint saját futárokkal rendelkező Netpincér 800 magyar településen 2500 étteremmel dolgozik együtt. Budapesten 17-23, vidéken 15-20 százalék jutalékot kérnek az online felületük használatáért. Futárjaik a fővárosban 25-30, vidéken 20-25 százalékért vállalják az online rendelési felületen megvett ételek házhoz szállítását.

​és a kisebbeknél...

A Wolt Budapesten és vidéki nagyvárosokban (Pécs, Szeged, Debrecen, Miskolc, Győr, Budaörs) elérhető, a Netpincérnél jóval kevesebb partnerrel dolgozik. Fix kiszállítási díjjal dolgoznak, ez 249 forint egy kilométeren belül, majd távolságarányosan növekszik. Egyes zónákban a cég kedvezményeket is ad. A Wolt a vele szerződő éttermeknek a rendelési felületének használatáért 15 százalékos jutalékot számít fel. A Bolt Food tavaly tavasszal indult, szolgáltatásai a fővárosban és annak környékén elérhetőek. A kiszállítási alapdíj 500 forint az első két kilométeren, majd 500 méterenként emelkedik 100 forinttal. Rendelési felületük használatáért 30 százalék jutalékot kérnek és 100 eurós csatlakozási díjat is meg kell fizetni, de nem egyből a belépéskor.

​Ha egyik sem megoldás

Vannak olyan éttermek, akiknek van saját futárjuk, így nincsenek rászorulva a fenti szolgáltatókra. Olyanok is akadnak jócskán, akik olyan településen működnek, ahol a három nagy egyike sincs jelen. Ezekre a helyzetekre magyar szolgáltatók kínálnak megoldást (éhenhalok.hu, enniakarok.hu). Ők a riválisaiknál jóval alacsonyabb 6-15 százalékos jutalékért nyitják meg rendelési felületüket az étterem tulajdonosok számára.


Ne hagyd ki!