Összefoglaló diktáló és átalányos földgázfogyasztóknak
Fotó: Shutterstock

Fontos tudnivalók diktálós és átalányos gázfelhasználóknak

Az a diktálós háztartás, amely adott hónapban több gázt használ az országos jelleggörbe által meghatározottnál, a jelleggörbe sávjáig hatósági, afölött piaci árat fizet. Ha azonban éves szinten nem lépi túl a kedvezményes mennyiséget, akkor visszakapja a túlfizetését, írja az eligazodást és a számításokat segítő cikkében a vg.hu.


Kevés háztartást nyugtat meg az, hogy ha éves szinten nem használt több gázt, mint amennyire a gáztörvény módosítása alapján kedvezményes áron jogosult, akkor az évközi esetleges túllépés miatti túlfizetését visszautalja számára a szolgáltató a következő elszámolásnál.

A földgázfelhasználás során a diktálást választó ügyfelek minden hónapban elszámolószámlát kapnak, így esetükben már akár a következő hónapban is történhet visszafizetés a szolgáltatótól. Éppen ezért nem kell aggódni azon, hogy hosszú távon hiteleznénk a szolgáltatónak – pláne nem ilyen inflációs időkben. Még többen viszont azt szeretnék tudni, hogy mennyi gázt használhatnak fel büntetlenül az adott hónapban. E háztartásonkénti mennyiségek összege kiadja azt az országos felhasználást, amely még belefér a rezsicsökkentett árba. Illetve, egyelőre nem adja ki, írja a vg.hu.

Nem lehet egzakt számot mondani, hiába ismert, hogy az átalánydíjasoknak havonta nagyjából ugyanannyi kedvezményes gáz jár, a diktálós ügyfeleknek pedig a jelleggörbe alapján történik a mennyiség meghatározása. Az ügyfelek ugyanis az elmúlt időszakban számos alkalommal váltottak a diktálós és a részszámlás elszámolás között, így nemcsak az adott kör nagysága módosul naponta, hanem a hozzájuk tartozó kedvezményes gázmennyiség is. Az is változtatja a hatósági árral elszámolható mennyiséget, hogy a kormány rendre új és új felhasználókat von be a hatósági tarifa védőernyője alá.
Márpedig amíg nem nyilatkozik minden érintett, addig az MVM Next sem tudja, hogy mennyi gázt ad majd el az adott hónapban hatósági áron.

Az átalánydíjasok minden hónapban még akkor is ugyanannyit fizetnek, ha több gázt használnak az éves kedvezményes mennyiség egytizenkettedénél. Csak akkor kell mélyebben a zsebükbe nyúlniuk az éves elszámoláskor, ha éves szinten is túllépték a kedvezményes keretet. Sajátos az a helyzet, amikor az ügyfél éves átalánydíjas mennyisége eleve nagyobb az új jogszabályban megadottnál. Ez esetben – ha egyébként éves szinten nem lépte túl a kedvezményes keretét – visszatérítést kap. Vagyis hitelezett az MVM Nextnek. Ennek sokan úgy próbálják elejét venni, hogy gyorsan kisebbre vetetik az átalánydíjas mennyiségüket. Ezt megtehetik online, az appon, az ügyfélszolgálaton és telefonon is, ám nem biztos, hogy érdemes erre időt pazarolni.

Mint az MVM Next korábban már felhívta a figyelmet: csak annak célszerű módosítania az átalánydíjas mennyisége nagyságát, ha ezzel biztosan csökkenti majd a felhasználását.

A „diktálósok” minden hónapban (lényegében mindennap), annyi gázt égethetnek el kedvezményes tarifával, amennyit az adott nap időjárási viszonyai alapján a korábbi évek fogyasztási adatai indokolnak. A jelleggörbe azonban több okból sem ad azonos térfogatú gázmennyiséget minden háztartásra.Az eltérő időjárási, hőmérsékleti viszonyok miatt más-más energiatartalmú gázmennyiség tartozik az ország különböző helyein lévő háztartásokhoz, de eltérő az importból, a föld alatti tárolóból és a hazai forrásból származó földgáz energiatartalma is. Vagyis, bár egyetlen, országos jelleggörbe van, az azt meghatározó változók helyére nap mint nap más-más értékek kerülnek, ha a hőmennyiséget köbméterre váltjuk át.

A lényeg azonban az, hogy a jelleggörbe napi értéke által meghatározott mennyiségig az ügyfél hatósági tarifát fizet, afölött piacit. Ám itt is érvényes, hogyha az esetenkénti túllépéssel bele-belecsúszik is a piaci ársávba, de éves szinten nem használ több gázt a jogszabályban megadottnál, akkor az év végén pénzt kap vissza az MVM Nexttől. Ha a várható éves fogyasztás alapján beállított mennyiség így a kedvezményes sávhatár alatt marad, akkor a számlában jellemzően csak rezsicsökkentett ár szerepel, ha pedig annál nagyobb, akkor a legtöbb esetben lakossági piaci ár (versenypiaci költségeket tükröző ár) is szerepelni fog a számlán.

Nem szokásunk teljes szövegrészeket változtatás nélkül átvenni más hírportálok cikkeiből, a téma fontossága és a feldolgozás minősége miatt választottuk kivételesen ezt a megoldást. A teljes cikket ITT találjátok.


Ne hagyd ki!