Drága vagy olcsó az orosz gáz? Kiszámolták!

Drága vagy olcsó az orosz gáz? Kiszámolták!

Forintban számolva valamelyest ugyan csökkent az oroszoknak fizetett földgáz ára, azonban az irányadó számokhoz képest Magyarország még mindig túl sokat fizet.


A Népszava cikke szerint 2023 májusában a holland TTF tőzsde irányadó áraihoz képest Magyarország 9 százalékkal többet fizetett Oroszországnak a földgázért. A lap a KSH kedden frissített külkereskedelmi adatbázisát megvizsgálva arra jutott, hogy ez a szám az áprilisi 12 százaléknál ugyan valamivel kedvezőbb, de euróalapon számolva viszont már 10-ről 11 százalékos áremelkedésre lehetünk figyelmesek.

Ez konkrét számokra lefordítva azt jelenti, hogy Magyarország májusban 173 forintot fizetett egy köbméter gázért, míg áprilisban ugyanez a mennyiség 214 forintba került. Ez 41 forintos csökkenést jelent.

Ez is érdekelhet: Átlag feletti fogyasztassz? Ennyit kell fizetned a villanyért!

Bernard Hermant/Unsplash

A hivatalos nyilvántartás szerint májusban 444,44 millió köbméter gáz érkezett az oroszoktól, ez pedig éves összehasonlításban (2022 május – 2023 május) 15 százalékos növekedést jelent.

A Népszava rámutatott, hogy az állami MVM májusban a rezsicsökkentett tarifájú lakossági gáz minden eladott köbméterén nagyjából 123 forintot veszített, de az átlagfogyasztás feletti értékesítés esetében köbméterenként már 374 forintos hasznot realizálhatott.

A lap saját számításai szerint Magyarország a tavasz utolsó hónapjában 77 milliárd forintot fizetett a gázért, míg ha ugyanezt a mennyiséget a tőzsdéről szereztük volna meg, akkor a hó végén „mindössze” egy 50 milliárdos szám jött volna ki.

A Népszava ugyanezt a számítást az év első 5 hónapjának viszonylatában is elvégezte, és szerintük 315 milliárd forinttal fizettünk többet, mint ha a nyugati konstrukciót választottuk volna.

Ne hagyd ki!