Már csak egyet kell aludni, és megismerjük a rezsicsökkentés részleteit
Fotó: Shutterstock

A miniszter bemondta, mikor jön ki a rezsicsökkentési rendelet

A Telexnek Tusnádfürdőn adott interjút a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely. A miniszter azt mondta, ő maga is elkezdett spórolni az energiával, pedig 2-3 hete ez még nem jutott eszébe. Nem tudja még, mennyivel fog nőni a rezsije, de szerinte ki tudja fizetni.


A lényeg: csütörtökön jelenik meg a rezsicsökkentés korlátozásáról szóló kormányrendelet, amely minden részletet tartalmaz. Gulyás beszélt arról is, hogy Oroszország rosszul döntött, amikor megtámadta Ukrajnát, Európa pedig erre a lépésre rossz válaszokat adott. A miniszter szerint az, aki a választások előtt látta, hogy ennyire elszabadulnak az energiaárak, az jós

A lakossági felhasználók akkor fizetnek piaci árat, ha átlag felett fogyasztanak gázból vagy áramból. A havi átlagfogyasztás az áram esetében 210 kWh, földgáz esetében 144 köbméter. Aki ennyit vagy ennél kevesebbet fogyaszt, annak marad a rezsicsökkentett ár. A miniszter úgy számolt, ez legfeljebb 7750 forintos áramszámlát és 15 833 forintos havi gázszámlát jelent (rezsicsökkentett áron).

Aki többet fogyaszt a megadott mennyiségeknél, az az átlagos fogyasztási szintig még a rezsicsökkentett árat fizeti, és minden ezen felüli kWh, illetve köbméter után kell a piaci árat megfizetnie. Az, hogy mekkora a piaci ár, a többi részlet mellett csütörtökön kiderül.


Ne hagyd ki!