Japán emberek hűsölni próbálnak a nagy melegben
Fotó: Shutterstock

Ősi módszer az áramhiány ellen a csúcstehnológiák országában

A japán kormány arra kérte a Tokióban és környékén élőket, hogy kevesebb áramot használjanak, mert a hőség miatt feszített az energiaellátás. Az intézkedés 37 millió embert érint.A japán gazdasági minisztérium arra figyelmeztetett, hogy várhatóan óriási lesz a terhelés az elektromos hálózaton. Azt kérték, hogy az emberek inkább kapcsolják le a fényeket, de működtessék a légkondicionálókat.

Jobb a hűvös félhomály, mint a világos hőség

A hétvégén Tokió központi részén a hőmérséklet meghaladta a 35 fokot, míg Iszeszakiban, a fővárostól északnyugatra 40,2 fokot mértek. Ez új júniusi rekord az ázsiai országban, ahol a nyár első hónapjában általában 30 fok alatt marad a hőmérséklet.

A tokiói gazdasági minisztérium 3,7 százalékos túlhasználatot jelzett előre Tokióra és nyolc környékbeli prefektúrára, ami a 3 százalékos, stabil energiaellátás mellett még biztosítható érték felett van.

A kormány azt kérte, hogy az emberek délután 3 és 6 óra között kapcsolják le az elhanyagolható világítást, miközben továbbra is működtessék a légkondikat, és gondoskodjanak a folyadékpótlásról.

A szolgáltatók ugyan dolgoznak az áramellátás bővítésén, a tárca mégis úgy látja, hogy a helyzet kiszámíthatatlan, hiszen nem tudni, meddig emelkedik a hőmérséklet.

Ha a fogyasztás nő, és hirtelen ellátási problémák lépnek föl, a fedezeti tartalék az elvárt 3 százalékos minimum alá eshet – figyelmeztetett a minisztérium.

Földrengés és környezetvédelem

A japán energiaellátás feszített, mióta márciusban földrengés volt az ország északkeleti részén, és néhány atomerőmű működését fel kellett függeszteni.

A hatóságok ugyancsak bezártak fosszilis energiahordozókkal működő erőműveket, hogy csökkentsék a légkörbe jutó széndioxid mennyiségét. Az energiaigény mindeközben megnövekedett.

Korábban a japán kormány arra kérte a lakossági és vállalati felhasználókat, hogy a lehető legkevesebb áramot fogyasszanak a nyáron.

Egyes japán sajtóhírek szerint Tokióban a hétvégén 46 ember került kórházba hőguta miatt, egy 95 éves férfi később meg is halt.

A múlt héten Ausztrália Új-Dél-Wales tartományában – ahol az ország legnagyobb városa, Sydney található – arra kérték az embereket, hogy kapcsolják le a lámpákat, mert félő, hogy nem lesz elég áram.

Ne hagyd ki!