Ennyi idő alatt térül meg a hőszivattyú
Fptó: Contentnmore

Ennyi idő alatt térül meg a hőszivattyú

Egy hőszivattyús technológiával működő rendszer beépítése az egyik leggazdaságosabb, leghatékonyabb és legkörnyezetbarátabb módja annak, hogy fedezzük a fűtési és melegvíz-szükségleteinket. Alábbi cikkünkben részletesen leírjuk, pontosan milyen bekerülési költségekkel kell számolnunk egy hőszivattyú kiépítésekor, és hogy mennyi idő alatt térül majd meg befektetésünk.


Miért éppen hőszivattyú? 

A hőszivattyúk népszerűségének oka, hogy környezeti energiát használnak fel otthonunk fűtésére és melegvíz-ellátására – hosszú távon tehát nemcsak rengeteg spórolunk, de környezetünket is védjük vele. Ezek az eszközök a levegőből, a talajból vagy egy helyi vízforrásból hőenergiát vonnak el, amelyet átalakítanak, hogy biztosítsa fűtésünket és meleg vizet termeljen otthonunk számára. A hőt egy kompresszor és egy folyékony vagy gázos hűtőközeg keringtetésével egyik helyről a másikra szivattyúzzák, így a külső forrásokból származó hőt átadják otthonunkba. Amellett pedig, hogy fűtik házunkat, nyáron a ciklus megfordítható, és készülékünk úgy működhet, mint egy légkondicionáló.

A hőszivattyúk legfőbb előnyei

Hőszivattyús rendszer több szempontból is fantasztikus választás lehet otthonunk számára, kezdve azzal, hogy az elérhető rendszerek közül ezek a leginkább megbízhatóak, ráadásul állandó hőforrást biztosítanak. Az átlagos élettartama körülbelül húsz év, mely alatt végig képesek hatékonyan működni, de megfelelő karbantartással élettartamuk akár ötven évre is meghosszabbítható. Így alacsony üzemeltetési költségei mellett fenntartása sem emészti majd fel megtakarításainkat, hiszen jóval kevesebb karbantartást igényelnek, mint a belső égésű fűtési rendszerek. Emellett pedig biztonságosabbak is, mint a tüzelőanyag-alapú fűtési rendszerek, valamint hőszivattyús rendszerünk csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást is.

Mennyire energiahatékony egy hőszivattyús rendszer?

Mivel a hőtermelés fő forrása a környezetből származik, a fűtés előállításához igényelt energia mennyisége a hagyományos módszerekhez képest jelentősen alacsonyabb. Gyakran akár négyszáz százalékos hatásfokot is elérhetnek, mivel a termelt hőenergia mennyisége jelentősen meghaladja a felhasznált energiát. A hőszivattyúk alternatív energiaforrásokkal is párosíthatók, hogy tovább javítsák fűtési rendszerünk és melegvíz-ellátási technikánk környezeti hatását, miközben villamosenergia-költségeinket is minimalizálják.

Nézzük a költségeket!

A hőszivattyús rendszereknek esetében számoljunk azzal, hogy magasak lesznek induló költségeink. Másrészről viszont üzemeltetési kiadásaink hosszú távon megtakarítást eredményeznek. Minél energiatakarékosabb egy rendszer, annál nagyobb lehet hosszú távú energiamegtakarításunk.

Mennyibe kerül egy rendszer kiépítése?

A hőszivattyús rendszerek kiépítésének ára általában magas, hiszen egyszerre kell figyelembe vennünk a szükséges hőszivattyú és melegvíztartály árát, valamint a rendszer telepítésére számolt felmérési költségeket és munkadíjat. A teljes telepítés, gépészeti anyaggal és munkadíjjal együtt ma Magyarországon egy száz négyzetméteres alapterületű lakásban, négy főnek elegendő melegvízzel, radiátorokon keresztüli fűtéssel körülbelül három és félmillió forintba kerül. Egy ilyen összeg egyszeri kifizetése sokakat elriaszt már a hőszivattyús rendszer gondolatától is, pedig az előnyei egyértelműen azt mutatják, hogy hosszú távon okos befektetést jelentenek.

Mennyit spórolhatunk egy ilyen rendszerrel?

Ebben a tekintetben nincs egyetemes mérték, minden háztartásnál más és más fogyasztással fog működni a rendszer. Az üzemeltetési költségek ugyanis otthonunk szigetelési tulajdonságaitól és házunk méretétől is függnek. Fontos továbbá, hogy megfelelő teljesítményű hőszivattyút válasszunk, elkerülve, hogy alulméretezés miatt rendszerünk küszködjön és sok áramot fogyasszon, vagy túlméretezés miatt folyton újrainduljon. Maradva előző példánknál: egy átlagos szigetelésű, száz négyzetméteres házban, amennyiben elavult gázcirkós fűtésünket hőszivattyúra cseréljük, fűtési és melegvíz számláinkon évente akár kétszázezer forintot is spórolhatunk. A rendszer húsz éves élettartamát tekintve ez már önmagában visszahozza a kiépítés költségeit.


Tekintettel arra, ,hogy már energiaszámláinkon is jelentős megtakarítást érhetünk el, látható, hogy egy hőszivattyús rendszer még átlagos szigetelés mellett is jelentős spórolást tesz lehetővé számunkra. Ehhez jön még az alacsonyabb fenntartási költség a kevesebb meghibásodás miatt, valamint az esetleges állami támogatások, melyeket otthonunk energetikai felújítására igényelhetünk. Sőt, anyagi helyzetünktől függően a megtérülési idő drasztikusan rövidebb is lehet, mint a rendszer élettartama. A földhőszivattyúk üzemeltetési költségei általában alacsonyabbak mind a léghőszivattyúkhoz, mind a hagyományos kazánokhoz képest. A napelemmel kombinált hőszivattyús rendszerek ára pedig akár feleannyi idő alatt megtérülhet.

Mérlegeljünk!

Természetesen a nap végén úgyis aktuális költségvetésünk és hosszú távú szándékaink döntik majd el a kérdést, de a hőszivattyúk előnyei megkérdőjelezhetetlenek. Egy ilyen rendszerre ráadásul általában több éves garanciát vállalnak a kivitelezők, és meghosszabbított garanciát is vásárolhatunk – így ha megengedhetjük magunknak, és hőszivattyú mellett döntünk, évekig nyugodtak lehetünk befektetésünket illetően.

Bár telepítési költségei elsőre riasztóan magasak lehetnek, minimális számolgatással hamar kijön: befektetésünk hamar megtérül, és még évek múltán is élvezhetjük hőszivattyúnk előnyeit. Népszerűségi indexénél tehát csak hatékonysági aránya magasabb, minden háztatásnak kifejezetten ajánlott megoldás. (x)

The Conversation

Ne hagyd ki!