Nem olcsó egy hőszivattyús rendszer, de kifizetődő
Fotó: Shutterstock

Ennyibe kerülhet és ekkorra térülhet meg a hőszivattyú

Óriási a kereslet a hőszivattyúkra Európa-szerte. Az előrejelzések szerint az igények dinamikusan fognak növekedni a következő években is. Mutatjuk, milyen költségekre és megtérülésre számítson az, aki hőszivattyú telepítésén gondolkodik.


A hőszivattyú költségei

A Bosch várakozása szerint 2025-ig évi 25-35 százalékkal nőhet a hőszivattyúk európai piaca. Ezen fűtési megoldásokra a kereslet tavaly ugrott nagyot, amikor a kisebb rezsi vágya miatt duplázódtak az eladások. Emiatt sem meglepő, hogy a cég óriási összegeket fektet a szektorba.

A hőszivattyúk nettó 2-3 millió forinttól indulnak, de ha az eszköz egy meglévő rendszerbe érkezik, a felújítás költsége igen soktényezős. Emiatt akár az eszköz árának két-háromszorosára is rúghat a számla. Azonban ez az összeg a levegő-víz rendszerekre vonatkozik. A sokkal hatékonyabb, a talajvíz hőjét befogó víz-víz hőszivattyúk telepítési költsége jóval magasabban, 8–12 millió forint között alakulhat.

Azonban a Bosch-nál úgy vélik, gyakran egy meglévő gázkazán és egy kisebb hőszivattyú kombinációjával egy átfogó épületfelújítás is megelőzhető. Egy kizárólag hőszivattyús megoldáshoz képest így akár 30 százalékkal is mérsékelhető a fűtéskorszerűsítés költsége.

A megtérülés

A szakértők szerint egy ilyen rendszer a teljes életciklusa alatt egészen biztos, hogy megtérül, bár a megtérülési idő jellemzően annál jóval rövidebb. Egyébként a Bosch arra törekszik, hogy a termékei legalább 15 évig gond nélkül működjenek.

Ha egy újabb építésű házban lakik valaki, akkor eleve kisebb az energiafogyasztása, így tehát lassabb a megtérülés annál, mint ahol például a kevésbé hatékony szigetelés miatt több energiára van szükség a hűtés-fűtés működtetéséhez. De ha egy olyan országban van a ház, ahol magasabbak az energiaárak, az már a gyorsabb megtérülés irányába mutat

- idézi Evandro Amorimot, a Bosch szakértőjét a HVG.

Hozzátette, ideális esetben 6 év lehet egy hőszivattyús beruházás megtérülése, azonban az átlag inkább 8 év.

Nyolc ok, amiért a jövő nagy nyertesei lehetnek a hőszivattyúk

  1. Egyszerű telepítés: Levegő-víz hőszivattyú meglehetősen könnyen telepíthető, hosszas engedélyeztetés nélkül.
  2. Régebbi házaknál is alkalmazható: A hőszivattyú általában meglévő fűtési rendszerhez is csatlakoztatható, ezért régebbi ingatlanoknál is megfontolandó választás.
  3. Nemcsak fűtésre használható: Melegvíz előállítására is alkalmas, valamint egy fan coil berendezéssel nyáron megoldhatja az ingatlan hűtését.
  4. Radiátorral együtt is működik: Bizonyos esetekben magasabb hőfokon, nagyobb felületű fűtőtestekkel, radiátorokkal is alkalmazható a hőszivattyú. Azonban a modern padlófűtési technológiával párosulva hatékonyabb lehet.
  5. Hideg időben is hatékony: A levegő-víz hőszivattyúk hatékonysága hideg időben sem csökken jelentősen. A legújabb rendszerek akár -28 Celsius fokig jól működnek és biztosítják a kellő hőt.
  6. Csökkentheti a rezsit: A hőszivattyúk működéséhez villamos energia szükséges, de a megnövekedett áramköltségek ellenére is csökkentheti a rezsiköltséget.
  7. Nem hangos: A mérések szerint a korszerű hőszivattyúk alig hangosabbak, mint egy átlagos hűtőszekrény.
  8. Kombinálható napelemrendszerrel: A levegő-víz hőszivattyú és a napelemrendszer jól kiegészítik egymást. A kombinációjukat a különösen alacsony rezsiköltségek és környezetvédelmi szempontok is indokolhatják.

Ne hagyd ki!