A bérbe adott irodaterület Budapesten 335 ezer négyzetméterre csökkent, ennek 43 százalékánál a felek a pandémia okozta változások miatt újratárgyalták a feltételeket, ám az üresen álló irodák aránya mindössze 9,1 százalékos.


​Az oltások után

A fővárosi irodapiac alakulását két tényező befolyásolja: a távmunka térnyerése, valamint a szolgáltatóközpontok lankadatlan érdeklődése – áll a vezető irodabérbeadó ügynökség, a Cushman & Wakefield legfrissebb elemzésében. Szerintük a távmunka hosszabb távon is hétköznapjaink része lesz,

a munkavállalók heti 2-2,5 napot dolgozhatnak otthonról.

Emiatt a munkaadók az eddig megszokottnál kisebb sűrűségben helyezik majd el dolgozóikat, magyarán kisebb irodaterületre lehet szükségük. Az így keletkező esetleges plusz kínálatot azonban felszívják a szolgáltatóközpontok, melyek közül egyre több érkezik Magyarországra.

​Jöhet a fellendülés!

Több olyan jel is van, amely szerint 2021-ben irodapiaci fellendülés jöhet. A legnehezebb időkben (például a 2008-as pénzügyi válságot követő években) sem volt arra példa, hogy Budapest irodapiaca két egymást követő évben is megtorpant volna. Az üresedési mutató a régióban is alacsonynak mondható.

A 2021-2022-ben elkészülő irodahelyek 44 százaléka már előbérletként be van töltve.

Budapest továbbra is vonzó a globális vállalatok számára. A költségcsökkentési kényszer világszerte felerősítheti egyes üzleti tevékenységek kiszervezését, márpedig az erre specializálódott vállalkozások hagyományosan erős jelenléttel bírnak Magyarországon. Emellett tudásalapú gazdaság fejlődésével együtt az IT és hozzá kötődő szektorok további terjeszkedése is várható.


The Conversation

Friss

Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Europa feltérképezése új fejezetet nyit az űrkutatásban

Az élet nyomait kutathatja Elon Musk cége a Jupiter egyik holdján.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!