Sok ember ül a gép előtt egy irodában

A bérbe adott irodaterület Budapesten 335 ezer négyzetméterre csökkent, ennek 43 százalékánál a felek a pandémia okozta változások miatt újratárgyalták a feltételeket, ám az üresen álló irodák aránya mindössze 9,1 százalékos.


​Az oltások után

A fővárosi irodapiac alakulását két tényező befolyásolja: a távmunka térnyerése, valamint a szolgáltatóközpontok lankadatlan érdeklődése – áll a vezető irodabérbeadó ügynökség, a Cushman & Wakefield legfrissebb elemzésében. Szerintük a távmunka hosszabb távon is hétköznapjaink része lesz,

a munkavállalók heti 2-2,5 napot dolgozhatnak otthonról.

Emiatt a munkaadók az eddig megszokottnál kisebb sűrűségben helyezik majd el dolgozóikat, magyarán kisebb irodaterületre lehet szükségük. Az így keletkező esetleges plusz kínálatot azonban felszívják a szolgáltatóközpontok, melyek közül egyre több érkezik Magyarországra.

​Jöhet a fellendülés!

Több olyan jel is van, amely szerint 2021-ben irodapiaci fellendülés jöhet. A legnehezebb időkben (például a 2008-as pénzügyi válságot követő években) sem volt arra példa, hogy Budapest irodapiaca két egymást követő évben is megtorpant volna. Az üresedési mutató a régióban is alacsonynak mondható.

A 2021-2022-ben elkészülő irodahelyek 44 százaléka már előbérletként be van töltve.

Budapest továbbra is vonzó a globális vállalatok számára. A költségcsökkentési kényszer világszerte felerősítheti egyes üzleti tevékenységek kiszervezését, márpedig az erre specializálódott vállalkozások hagyományosan erős jelenléttel bírnak Magyarországon. Emellett tudásalapú gazdaság fejlődésével együtt az IT és hozzá kötődő szektorok további terjeszkedése is várható.


Ne hagyd ki!