Néhány hónapig zárva lesz az ország legnagyobb szállodája
Fotó: Shutterstock

Négy hónapra bezár az ország legnagyobb szállodája

Megújult szobák és lakosztályok, felújítás és átmeneti üzemszünet – a Danubius Hotels az őszi-téli időszakban a jelenlegi gazdasági és energiahelyzetnek megfelelő hatékony működést és beruházásainak folytatását tűzte ki célul.


A szállodalánc mérete és összetétele a piaci szereplőknél nagyobb mozgásteret ad tevékenységének átcsoportosítására, így a Danubius Hotels novembertől nyolc szállodájában várja a vendégeket Budapesten, Bükön és Győrött – írja a turizmus.com.

A Danubius Hotel Hungariában (Budapesten, a Rákóczi úton található, a szerk.) november 1-jétől – előreláthatólag 2023. február 28-ig – átmenetileg üzemszünet lesz. A döntést az indokolja, hogy a 499 szobával rendelkező hotelt a jelenlegi foglaltsági előrejelzések mellett nehezen lehet hatékonyan üzemeltetni a téli szezonban.A meglévő foglalásokkal rendelkező vendégek kiértesítését megkezdték, elhelyezésükről a Danubius Hotels más budapesti szállodáiban gondoskodnak.

A szállodalánchoz tartozó többi szálloda változatlanul fogadja az odalátogatókat.

A vállalatcsoport az év közben befejezett projektek mellett, az őszi-téli szezonban is folytatja szállodáinak fejlesztését. A Radisson Blu Béke Hotel a nyáron véget ért teljes megújulása után, összes szobájával és megújult lakosztályaival várja a kikapcsolódni vágyókat és az üzleti utazókat egyaránt.

A Danubius Hotel Astoria is nagy átalakuláson ment keresztül idén, szobái közül 44 újult meg, így május óta ismét teljes kapacitással üzemel.

November közepén megkezdődik a Danubius Hotel Helia három emeletén az északi szobák felújítása. A szállodában a beruházás korábbi fázisaiban megújult a hotel lobbyja, az étterem, a Yellow Bistro & Bar és a rendezvénytermek is új külsőt kaptak. A szobák felújításával a Duna-parti hotel több ütemben, teljes körűen megújul. A szálloda a munkálatok alatt is nyitva tart.

A Danubius Hotels célja továbbra is, hogy a legtöbb szállodánk hatékonyan üzemeljen, így lehetőség szerint minden munkatársunknak munkát tudjunk biztosítani a következő, gazdaságilag nehezebb, foglaltság tekintetében pedig gyengébb időszakban is

– mondta Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója.

A közelmúltban írtunk arról, hogy a wellnesshotelek lehetnek az egyik legnagyobb vesztesei a megemelkedett rezsidíjjaknak, ezért több egység is bezárhat legalább a télre. A kormánytól vár segítséget a Szállodaszövetség tiszteletbeli elnöke.

Területi alapon a wellness-szállodák energiaköltsége a legmagasabb a hazai vendéglátásban, ezért ők vannak a legnagyobb bajban a szektorban a télen. Egyes helyeken a gázért nyolcszor, a villanyért öt-tízszer annyit kell fizetni, mint korábban. Például egy 150 szobás wellnesshotel a korábbi havi 10-12 millió forintos energiaszámla helyett a következő hónapokban majdnem százmilliót fizethet, ami kigazdálkodhatatlan

– nyilatkozta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke az InfoRádióban.

A legtöbb szállodában nem lehet szüneteltetni a wellnessrészleget, hiszen sok vendék kifejezetten azért megy oda. Ezért a legtöbb nagy gáz- és áramfogyasztású hotelnek valószínűleg legalább a télre be kell zárnia. Ez még nem történt meg, hiszen novemberben-decemberben érkezhetnek azok a számlák, amelyeken látni lehet a költségnövekedést. Mindemellett a télen a megszokottól jobban visszaeshet a kereslet a szállodák szolgáltatásai iránt, ami tovább nehezíti a helyzetük. Ezért akár a minőségük rovására is spórolhatnak. Emellett az is kérdéses, hogyan fogják megtartani a személyzetüket ebben a gazdasági környezetben.


Flesch Tamás szerint ebben a helyzetben muszáj lesz megpróbálni állami támogatást kérni. Tisztában vannak vele, hogy nem lehet mindenkit megmenteni, azonban minél több munkahelyet meg szeretnének tartani. Emellett az is fontos, hogy a kormány legalább ideiglenesen engedje el a négy százalékos turisztikai fejlesztési hozzájárulást, valamint kedvező lenne a járulékcsökkentés vagy a járulékelengedés is.


Ne hagyd ki!