Parragh László is jó spórolási ötletnek tartja a vasárnapi boltzárat
Fotó: Shutterstock

Parragh is megszólalt a vasárnapi boltzárról

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatokat tett a kormányzatnak, hogy hogyan lehetne segíteni a vállalkozásokat az elszálló energiaárakkal vívott harcukban. A kamara elnöke az ATV-nek nyilatkozva a vasárnapi boltzárról is kifejtette véleményét.


Egyre több vállalkozás kerül bajba az emelkedő energiaárak miatt. vannak olyan cégek, amelyeknek megtízszereződött a rezsijük, a szállodaszövetség tiszteletbeli elnöke szerint a vendéglátóhelyek 30-50 százaléka is lehúzhatja a rolót. Parragh László az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: alapvetően most mindenki bajban van, olyan alkalmazkodási kényszer van, amellyel még sosem szembesültünk, de ez nem csak nálunk van így, hanem az egész kontinensen. A legnagyobb bajban a legkisebbek vannak, hiszen az ő tervezőképességük, tőkeerejük nem elegendő arra, hogy hosszú távon túléljenek - tette hozzá.

A kamara abból indul ki, hogy ilyenkor az összefogásnak van a legnagyobb szerepe, nem lehet várni, hogy egyedül a kormány, vagy egyedül a vállalkozások vagy önkormányzatok oldjanak meg mindent. Mint mondta, letették a kormány asztalára a javaslataikat. Ezek a következők:

  • A kormány próbálja meg korlátozni az erőfölénnyel való visszaélést az energiapiacon.
  • A napi árral nem tudnak mit kezdeni, mert az a nagykereskedőt is érinti, de a szolgáltatónál is érdemes nézni a költségszintet, hogy az fedezi-e azt a profitigényt, amit a vállalkozástól elvár.Ebben az esetben azt javasolják, hogy vissza kell térni a 2021. október 1-jei állapothoz, azaz azt kell mondani, hogy az energiaellátási szerződés - az árat kivéve - nem támaszthat rosszabb feltételeket, mint akkor.
  • Emellett azt is javasolják, hogy ne lehessen leszerelni egy mérőórát, ha időlegesen megszűnik egy szolgáltatás. A nem fizetés más eset, itt az időleges leállásról van szó.
  • A meglévő erőforrásokat a vállalkozások megsegítésére kell fordítani, a termelő tevékenységet, a feldolgozóipart kell megmenteni, az a hazai termelés bázisa, elsődlegesen az energiaigény csökkentésére kell fókuszálni.

Parragh László igazat adott azoknak, akik szerint egy esetleges vasárnapi boltzár jó spórolási lehetőség lenne, mint mondta, ennek megvan a kultúrája. Szerinte néha egy vásárlás nálunk családi programmá alakul át, ami nem feltétlenül szerencsés. Ha megnézzük a nyitvatartásokat, az látszik, ez sok esetben rövidül, sok helyen a világítással spórolnak, mindenki keresi azt a megoldást, amellyel pénzt tud megtakarítani, tette hozzá.

A munkavállalók érdekein túl a vasárnap déli boltzárral a munkáltatók sem járnának rosszul, nekik sem mindegy, ha hetente fél nappal kevesebbet kell hűteni-fűteni vagy egyáltalán világítani – mondta korábban az ügyet felkaroló szakszervezeti vezető.

Az elszabadult áram- és gázárak miatt ma már a teljes vasárnapi boltzár is indokolt lenne, de maradunk az eredeti célkitűzésnél, hogy a hét hetedik napján délben húzzák le a rolót az áruházak

– nyilatkozta nemrégiben Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. További részletek ITT.


The Conversation

Ne hagyd ki!