Jelentősen emelkedhet a gáz piaci ára a télen
Fotó: Shutterstock

Betesz a rezsicsökkentésnek, ha bejön a Gazprom jóslata

További 60 százalékos gázáremelésre számít a Gazprom a téli hónapokban. Ezt azt jelentené, hogy egy köbméter gáz tőzsdei ára a mostani 950 forint körüliről 1600 forint fölé emelkedne. Ha bejön a számításuk, az veszélybe sodorhatja az újonnan átalakult magyar rezsirendszert is.


Kevesebbet gázt szállítanak az oroszok Európába

A Gazprom gázszállítmányainak volumene összesen 36,2 százalékka,l 78,5 milliárd köbméterre esett az Európai Unió és Törökország irányába idén január elseje és augusztus 15. között az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ezen belül júliusban 58,4 százalékkal, augusztus első felében pedig 59 százalékkal zuhant a mennyiség – írja a Reuters.

A hírhez hozzátartozik, hogy július második felében az oroszok leállították a gázszállítást az Északi Áramlat 1-es gázvezetéken az éves karbantartásra hivatkozva. A szállított gáz mennyisége azonban a javítások után is 80 százalékkal alatta maradt a korábbi volumennek, amit leginkább turbinahibával indokolnak az oroszok.

Borús jövőképet fest a Gazprom közleménye

Mindezek miatt július közepétől ismét dinamikusan emelkedik a gáz ára az európai tőzsdéken, és jelenleg nagyjából 2400 eurós (2500 dolláros) szinten áll 1000 köbméterenként.

Az európai spot gázárak elérték a 2500 dollárt. A konzervatív becslések szerint, ha ezek a tendenciák fennmaradnak, az árak meg fogják haladni a 4000 dollárt 1000 köbméterenként ezen a télen

– áll a Gazprom friss közleményében.

Az orosz óriásvállalat tehát nagyjából 60 százalékos piaci gázáremelkedésre számít az idén. Érdemes megjegyezni, hogy a korábbi orosz gázpiaci prognózisok (például Dmitrij Medvegyev volt orosz elnöknek a háború kitörése előtti extrém gázár „jóslata”) jellemzően valósággá váltak. A 4000 dolláros árszint viszont jóval nagyobb annál, mint amivel más piaci szereplők kalkulálnak – írja a Portfolio.

Veszélybe kerülhet a magyar rezsirendszer

Amennyiben bejön a Gazprom előrejelzése, az nagyon komoly hatással lehet a magyar gázpiac új rezsirendszerére (melyről például ITT és ITT írtunk). Ebben az esetben emelkednének a magyar állam gázbeszerzési költségei, ami óriási és váratlan terhet jelentene a költségvetésnek. A rezsicsökkentett hazai lakossági gázár jelenleg 102 forint köbméterenként, amíg az állam – amennyiben ez a verzió megvalósul – átszámítva 1600-1700 forintért szerezné be.

Ahogyan arról mi is írtunk, az átlagfogyasztásig (1729 m3 /év) jár a lakosságnak a rezsicsökkentett gázár: a földgázért addig a szintig elosztási területtől függően 99,95 - 104,65 forint/köbmétert kell fizetni, afölött pedig lakossági piaci árat (augusztusban és szeptemberben 732,4, míg október és december között 752,5 Ft).

A lakossági piaci ár emellett jövőre is változhat, hiszen a 2023 első hónapjaira érvényes árszintet idén karácsony környékén kell meghatároznia az energiahivatalnak az addig kialakuló gázárak függvényében. Ha pedig a Gazprom jóslata megvalósul, akkor valószínűleg ismét módosítani kell a hazai rezsiszabályozáson a fogyasztók terhére.

Ne hagyd ki!