Sokba kerül a rezsicsökkentés fenntartása, idén 7-800 milliárdos kiadást jelent a költségvetésnek
Fotó: Shutterstock

Idén 7-800 milliárdba kerülhet a rezsicsökkentés

Újratervezésre lesz szükség a költségvetésben, ám van akkora mozgástér, hogy a jóléti kiadások visszafogására ne kerüljön sor – írja a VG. Szükség is lehet a puffer kihasználására, a rezsicsökkentés fenntartásának költsége idén elérheti a 700-800 milliárd forintot.


Azt már Varga Mihály pénzügyminiszter is jelezte, hogy a választások után módosítani kell a büdzsét a romló növekedési kilátások és az inflációs várakozások fokozódása miatt, ugyanakkor a lap meg nem nevezett, a kormányzati döntésekre rálátással bíró forrásokból úgy értesült, hogy a lakosság ebből semmit nem fog megérezni, a családtámogatások vagy a 13. havi nyugdíj védettek, legfeljebb beruházások átütemezése jöhet szóba.

Tavaly egyszer már döntött így a kormány, előbb 350 milliárd forintot, később, már az idei költségvetésben 750 milliárdot zárolt.

Mindenesetre bőven megvan a mozgástér a költségvetésben ezekhez az átcsoportosításokhoz, az elmúlt években ugyanis hatalmasra duzzadt a beruházások aránya a büdzsében, 2020 óta több ezer milliárd forint fejlesztési projekt jelent meg a pénzforgalmi hiányban. Másrészről arra is felhívta a figyelmet a névtelenségbe burkolózó forrás, hogy még az ellenzéki javaslatokat megfogalmazó Hetényi Kör is jelentős puffert talált, ami szerinte szintén azt bizonyítja, nem indokolt a jóléti kiadások visszafogása. Szükség is lesz ekkora mozgástér kihasználására, ugyanis a lap információi szerint

idén a 700-800 milliárd forintot is elérheti a rezsicsökkentés fenntartása, ami még annál is nagyobb összeg, mint ami korábban a sajtóhírekben szerepelt.

Ez kétségtelenül hatalmas terhet jelent a költségvetésnek, ugyanakkor, ha megfordítjuk, tulajdonképpen ekkora plusztehertől védi még a lakosságot (a tomboló választási kampányban ennek elemzésétől most eltekintenénk. Maradjunk annyiban, hogy az állam a lakosság pénzéből gazdálkodik. A szerk.)

Nem látjuk, pontosan hogyan fog kinézni a makrogazdasági pálya. De bárhogy is alakuljon, akkora elszállás nincsen a költségvetésben, hogy az ne lenne tartható

– mondta a VG-nek Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Jelezte, hogy egyelőre ki kell várni az első negyedéves GDP-adatokat a tisztánlátáshoz, de szerinte egyelőre nem látszik tragikus elcsúszás, amit ne lehetne korrigálni.


Ne hagyd ki!