airbnb app logó
Fotó: Shutterstock

Újabb világvárosból száműzték az Airbnb-t

A város vezetése új szabályozást vezetett be a rövid távú lakásbérlésre vonatkozóan. Szerintük ugyanis az Airbnb és a hozzá hasonló platformok felnyomták a bérleti díjakat, és ezzel elősegítették a jelenlegi New York-i lakáshiányt.


Az új szabályok tényleges célja az, hogy a lakások valójában hosszabb távra szolgáló lakóhelyek lehessenek és ne csak turista és profitorientált pár napos szállások. Az elmúlt időszakban ugyanis a helyben dolgozók és albérletet keresők elől vették el a lehetőséget úgy, hogy mindeközben az árak is felmentek az egekbe az amerikai nagyvárosban.

Ezt is olvasd el! Túl sok a kiadó magánszálláshely Budapesten

A Guardian értesülései szerint a tulajdonosoknak egy szigorú regisztrációs folyamaton kell keresztül verekedniük magukat, ha rövid távú bérbeadásra szeretnék használni ingatlanukat. A legutolsó nyilvános adat szerint (augusztus 28-ig), 257 ment át a rostán, ez az eddigi benyújtott kérelmek 0,5 százaléka. Az Airbnb már meg is kezdte az engedéllyel nem rendelkező lakások eltávolítását a találati listából.

4 fő pontja az új New Yorki-i Airbnb-szabályoknak

New York-i l\u00e1tk\u00e9p

Fotó: Jon Flobant/Unsplash

  • A vendéglátónak jelen kell lennie a vendég ott-tartózkodása alatt, ha az 30 napnál rövidebb idejű;
  • A foglalások alapvetően 30 napnál rövidebbek;
  • Nem lehet bérbe adni egy egész lakást vagy házat 30 napnál rövidebb időre sem, akár ott lakik a tulajdonos, akár nem;
  • Ablak nélküli szoba nem kiadható.

Ez is érdekelhet: 20 millió egy éjszakáért? Bemutatjuk az Airbnb rekordereit

Az Airbnb a szabályozást a rövid távú bérbeadás de facto tilalmának nevezte, amely szerintük egyrészt a vendéglátóknak, másrészt a 9 milliós világváros teljes turizmusának is kárt okoz. A vállalat ezzel együtt meg is kezdte az engedéllyel nem rendelkező lakások eltávolítását a találati listából.

Nem a tengerentúli város az első, Európában is felvetődött már több helyen a korlátozás gondolata. Arról már írtunk, miszerint Firenze a belvárosból már kitessékelte az Airbnb-t. Itthon a múlt hónapban például a főváros VI. kerületében kezdte el ellenőrizni a kiadott lakások körüli adóügyeket az önkormányzat.


Ne hagyd ki!