És lehet néhány feketéző is
Fotó: Shutterstock

Túl sok a kiadó magánszálláshely Budapesten

Miután a vendégforgalomnál nagyobb mértékben nőtt a kiadó magánszálláshelyek száma, a szakértő szerint túlkínálat alakult ki a fővárosi AirbnB-piacon. Ez lehúzhatja a szektor jövedelmezőségét, de nemcsak ezzel van gond az ágazatban: sok a feketéző is.


Jóval több a kiadandó magánszállás, mint a turista

Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének (MAKE) az elnöke szerint nehéz negyedéven vannak túl az AirbnB-zők, hiszen elmaradt a forgalmuk a tavalyi év első három hónapjáétól. A húsvéti időszakban és a május elsejei hosszú hétvégén kedvezően alakulhat a piac, azonban így is bizonytalannak tűnnek a következő hetek. Különösen úgy, hogy 20 százalékkal bővült a kínálati oldal az elmúlt évhez képest.

Érthetetlen az a jelenlegi piaci mozgás, amely szerint dinamikusan nő a budapesti AirbnB-szállások száma, miközben az első negyedév vendégforgalmi adatai nem indokolják a kapacitásbővítést

- nyilatkozta a MAKE elnöke a Világgazdaságnak.

Hozzátette, a túlkínálat miatt a szálláshelyek kihasználtsági szintje nagyot csökkent, így az ágazat jövedelmezősége is jelentősen romlott. Számításaik szerint a kihasználatlan ingatlanok aránya több mint 10 százalék. Ráadásul úgy látja, az újak többsége nem visszatérő házigazda, így tapasztalat nélküliek, akik egyébként sem a legjobb időben léptek a piacra. Egy részük pedig feketézéssel is próbálkozik.

A feketegazdaság ellen az adóhatóság jövőre már hatékonyan fel tud lépni, ugyanis a szállásközvetítő portálok minden piaci szereplő – legyen az magánszemély, vagy cég – összes adatát – közte a piaci forgalomra vonatkozókat – automatikusan át fogja adni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. Vagyis aki engedélyek és adófizetés nélkül végez szálláskiadást, biztos büntetésre számíthat először a 2023-ban, majd automatikusan az azt követő években végzett tevékenysége alapján

- figyelmeztet a szakember.

Optimisták a magyar utazási irodák

Egyébként - más szakértők szerint - idén a magyarok többet üdülhetnek külföldön, mint az előző években. Tavaly kiemelkedő drágulással kellett szembenézniük a kiutazóknak, azonban az áremelkedés szempontjából kisebb meglepetéseket tartogathat 2023.

Az infláció és az üzemanyagárak emelkedésének hatását a tavalyi év második felében már erősen érezték a turisztikai piacon is, ahol átlagosan 15-20 százalékos, vagy helyenként ezt meghaladó áremelkedések voltak jellemzők. Most azonban a tavalyi év második feléhez, különösen a negyedik negyedévhez képest egyelőre nem tapasztalnak nagyobb emelkedést a piaci szereplők. Még nagyon az év elején vagyunk, de ha nem történnek további kedvezőtlen, az utazások árát befolyásoló változások, bízunk benne, hogy a tavalyihoz viszonyított idei áremelkedések nem haladják meg a 10 százalékot

- nyilatkozta Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) a szóvivője néhány hete.

Hasonló a helyzet azoknál a turisztikai csomagoknál is, amelyek repülőgépes utakat tartalmaznak. A drágulás javán túl lehet a piac, hiszen a repülőjegyek díja 25-30 százalékot emelkedett tavaly.

The Conversation

Ne hagyd ki!